Când suntem la liceu deabia așteptăm să ajungem la facultate. Ajungem la facultate și ne dorim să se termine mai repede. Dar ce facem în momentul când terminăm facultatea și dorim să ne angajăm și realizăm că nu este așa de ușor.
Conform unui studiu aproximativ 60% dintre tinerii care au terminat facultatea sunt fără loc de munca, sau au un loc de muncă dar care nu necesită atâta pregătire cât aceștia au.
La început ți se pare ușor. Își faci cont pe unul dintre multele site-uri de profil, îți completezi CV-ul și te apuci să-ți depui candidatura la cât mai multe joburi – de cele mai multe ori nici nu mai citești întreaga descriere a jobului. Apui aștepți ca telefonul să sune și să fi chemat la interviuri.
Și aștepți, și aștepți… trece o săptămână, trece o lună și nici o schimbare. Începi să își pui tot felul de întrebări. Atunci te apuci să îți revizuiești CV-ul.
În momentul când am terminat facultatea am fost și eu în aceeași situație. Voiam un job, în domeniul studiat – Inginerie Aerospațială. În primă instanță am lăsat site-urile de joburi deoparte și m-am axat doar pe cele câteva firme din această industrie, creându-mi un CV special pentru postul de inginer de aviație. Am trimis câte un e-mail în care am spus ceea ce vreau – atașând CV-ul și o scrisoare de intenție. De la unele companii nu am primit nici un răspuns, iar altele măcar au avut bunul simt să anunțe că nu au nici un post disponibil pentru moment dar îmi vor păstra CV-ul în baza lor de date și dacă va apărea ceva voi fi contactată.
Deabia la distanță de 1 an m-a sunat una din firme, am fost la 3 interviuri si un test psihologic la ei. La începutul procesului de recrutare am fost un grup de 30 de persoane, care se împuțina de la interviu la interviu. Testul psihologic am ajuns să îl dăm 5 persoane. Surpriza a venit 3 zile după când m-au sunat și m-au anunțat că nu corespund standardelor lor bla bla, conform testului susținut cu 3 zile în urmă. Singura mea reacție a fost să mă bufnească râsul. Deabia atunci am înțeles că în ramura aceasta de inginerie se intră doar dacă ai pile…
M-am resemnat cu acest gând, dar nici până în ziua de azi nu am renunțat la gândul de a lucra în domeniu. Am revenit în orașul natal, unde am lucrat o perioadă ca agent vânzări (despre experiența mea acolo dar și motivul pentru care am renunțat la acel job o puteți citi
AICI)
Am revenit în București m-am înscris la un master, care în primă instanță părea genul la care vei învăța ceva, dar din păcate nu s-a dovedit așa. Totuși m-a făcut să redescopăr un hobby de care uitasem – designul. Cel mai pozitiv lucru a fost faptul că am avut un profesor îndrumător care m-a lăsat să fac ce vreau eu, ceea ce îmi place.
Acela a fost și momentul când am început să îmi caut din nou un job. În primă instanță căutam orice numai să nu stau degeaba. Ulterior am zic să încerc să mă axez pe inginerie, pe partea de concepție. Acum fix 1 an și jumătatea, m-am angajat la o firmă prestatoare Renault. Îmi place ce fac.
De ce un tânăr găsește atât de greu un job care să fie pe domeniul studiat, să fie bine plătit dar și să-i placă. Câteva motive ar fi:
– competiția
– puțină sau deloc experiență de muncă
– CV și scrisoare de intenție prea generale care nu se axează pe un anumit job sau pe anumite abilități
– nu știu cum să își pună în evidență calități în momentul în care ajung în fața recrutorului.
Greșeala multora este că depun CV-ul și la joburi pe care de fapt nu le vor. Deabia ulterior am stat și m-am gândit. Voi vă dați seama câte CV-uri primesc companiile pentru un anumit job, și faptul că ei trebuie să sorteze într-un fel aceste CV-uri. Aceștia le sortează după anumite competențe și abilități, poate și de aceea CV-ul tău nu ajunge nici măcar să fie văzut de o persoana, ci este eliminat din prima.
Prin multitudinea de site-uri de profil, se găsește câte unul care iese în evidență oferind anumite beneficii. Eu am descoperit acest site in momentul când eram deja angajata. Câteva din beneficiile oferite de
Buzzjob.ro sunt:
– în primul și în primul rând este adresat tinerilor – studenti, masteranzi, absolventi sau tineri profesioniști
– au cel mai complex eveniment bianual prin care îi pun în legătură pe cei ce își caută un job cu companiile –
Buzzcamp.
– un mare avantaj este faptul că aceștia oferă consiliere gratuită utilizatorilor: de la crearea unui cont în care îți adaugă CV și îți oferă și sfaturi pentru îmbunătățirea acestuia, până la contactarea în momentul în care apare un post care se potrivește
– în afară de job-uri mai puteți găsi la ei pe site și internship-uri, traineeship-uri, programe de practica
Dacă aș fi fost la început în căutarea unui job aș fi foarte atrasă de acest site, datorită beneficiilor pe care le oferă.
Distribuie dacă îți place
Related
Discover more from Forever Young
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
1 Comentarii
Am observat si eu ca foarte multi aplica la orice job, doar ca sa vada daca prinde ceva, si mai sunt si oamenii care-si pun anumite aptitudini in CV si ei hanar nu au :))
E ca un pescar si o balta de pesti.