theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Oameni Feroce – Dirk Wittenborn

Daily Mirror ”Impresionant…aruncă în aer ipocrizia visului american”
The Tmes ”Modern și feroce …oferă o privire nemiloasă asupra corupției celor foarte bogați”
Sunday Telegraph ”Deopotrivă sălbatică și amuzantă”
Chiar și autorul Dirk Wittenbornne zice despre cartea creată de el ”O carte despre o adolescență într-o Americăa libertăților depline, care aduce în prim plan intimitatea și frumusețeaanilor autodistrugători când sexul era liber, iar cocaina nu dădea dependență”
Cartea lui Dirk Wittenborn ”OameniFeroce” este un roman cinematografic, cu o poveste intrigantă. Nu este o carte pe care o puteși citi în metrou sau tramvai, ci este o carte pe care trebuie să o savurezi pe îndelete, acasă într-un fotoliu cu o cească de ceai alaturi.
”Oameni feroce” e povestea unui adolescent de 15 ani din anii ’70, Finn Earl, fiul unui antropolog ocupat cu studierea celor mai rai oameni de pe Pamant, tribul Yanomamo, si a unei maseuze blocată în tinerețea ei hippie, dependenta de cocaina și cu o viață sexuală care străbate peretele dintre camera sa și cea a fiului său cu hormonu-n gât. Finn este un băiat deștept dar pe care nu îl preocupă cartea și nu învață foarte bine.
Printr-un concurs de împrejurări fericite/nefericite (depinde din perspectiva cui este privită situația) în care sunt implicați Finn, un plic de cocaină și o secție de poliție, mama și fiul său se mută din New York în Vlyvalle, mama baiatului primind o slujba si o locuinta de la un domn Osbourne, un batran bogat care se ataseaza de ea.
Nu poți ști când ai intrat în Vlyvalle, pentru că nu vezi străzi, locuință și restul reperelor pentru un orășel. Vezi doar păduri. Comunitatea din Vlyvalle e una exclusivistă, iar Finn si mama sa se straduiesc să se integreze în elita locului. Baiatul îți trage gagică, pe Maya, nepoata domnului Osburne, așa ca să moară dușmanii lui, și se împrietenește și cu Bryce, fratele pedant al Mayei. Finn descopera treptat că oamenii dinVlyvalle sunt mai sălbatici decât cei din tribul Yanomamo (cineva îi atacă într-o noapte, iar bestia cu chip de om se dovedește a fi unul dintre prietenii săi bogați, cineva dă foc unei case și mama Mayei e salvată din prost noroc de Finn).
Prima jumatate a cartii mi-a placut mult, dar a doua m-a cam dezamagit. Ideea lui Wittenborn e că cei super-bogați sunt putrezi, că privilegiile de clasă sunt rădacina tuturor relelor și că, în lipsa nevoii de a se zbate pentru a trăi, oamenii o iau razna. Dar oamenii bogati din ”Oameni feroce” sunt mult prea vicioși pentru a constitui o regulă. Mai degrabă decât o privire critică asupra claselor sociale din America anilor ’70, ”Oameni feroce” pare să fie scoasă din imaginația unui adolescent frustrat de faptul că nu aparține clasei privilegiate. Este o carte a exceptiilor (Finne extrem de naiv si nu prea intelege ce se intampla in jurul lui, inamicii lui sunt caricaturali).
Sexualitate, pierderea inocenţei, prima iubire, droguri, bătălii pierdute şi câştigate toate sunt prezentate din perspectiva lui Finn. Ce-mi place la Finn este că nu încearcă să se bage pe sub pielea ”oamenilor feroce” ci îi respectă pe cei care merită respectaţi şi îi evită politicos pe cei care nu merită respect. Este un puşti cu valori morale admirabile, deşi se afla la vârsta la care în mod normal se declanşează rebeliunea.
Autorul nu a fost inspirat în mod special de un personaj literar.Finn se înscrie atât în linia clasică a outsider-ului, cât și în tradiția cărților ce tratează trecea la maturitate. Unele dintre personajele după care s-a inspirat au fost : Huckleberry Finn, Tom Swayer și Holden Culfied. Autorul a încercat să pună în Finn atât ceva special cât și real.
Titlul cărți este reprezentativ. Cuvântul ”feroce” luându-se într-un sens peiorativ. Cartea a beneficiat și de o ecranizare cu același titlu, în anul 2005, în rolurile principale fiind Diane Lane (Liz Earl), Anton Yelchin (Finn Earl), Donald Sutherland (Ogden Osbourne), Chris Evans (Bryce Langley) și Kristen Stewart (Maya Langley)
Articol participant la concursul realizat de BookMag.
Categorie:Recenzii Carte
POSTAREA ANTERIORA
Platforma Llano
URMĂTOAREA POSTARE
Armamentul multimedia!
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

2 Comentarii

  • […] Fetei Nesăbuite” – cartea de aventură – câștigată de mine cu recenzia cărții”Oameni Feroce” (deja mi-am facut comanda … și mi-am ales niște cărți foarte dragi mie pe care am […]

    RASPUNDE
  • 16 March, 2012 la 16:15

    […] 2. Una dintre ultimele cărți citite pe care o recomandați? Dirk Wittenborn – Oameni Feroce 3. Care este următoarea carte pe care vă gândiți să o recitiți? Vreau să mă reapuc să […]

    RASPUNDE

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!