theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Moda. Cine o face?

Fashion is not something that exists in dresses only.
Fashion is in the sky, in the street,
fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.
COCO CHANEL
Ce înseamnă ”moda” sau ”a fi la modă”?
”Moda este un obicei, o deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social. Termenul de “la modă” se aplică de obicei unei persoane care poartă haine sau accesorii care fac parte din tendințele modei actuale, chiar dacă moda include mai multe ramuri. Moda se schimbă foarte repede; este suficient ca cineva să descopere ceva mai bun și mai frumos, după care toată lumea va vrea acel produs, moda schimbându-se cu o viteză incredibilă.”
Unii zic că moda nu este un moft ci este o necesitate dar cum aleg designerii elementele unei colecții? După : siluetă, culori, materiale, detalii, accesorii. Se poate spune că este chiar o artă: arta de a îmbină ce gândește un designer cu abilitatea lui de a transpune ce gândește într-un material.
Niciodată nu am înteles moda, chiar dacă sunt fată. De ce trebuie să fi la modă? Dacă de exemplu ar fi la modă să porți un sac de rafie ai face-o doar pentru că ”este la modă”?
Eu când îmi aleg un lucru mă uit mai întâi să îmi placă culoarea și croiala, după care îl probez și văd cum stă pe mine. Degeaba or fi la modă fustele mini-jup, dacă pe mine nu stau bine. Poate anul astă se poartă rozul, dar dacă pe tine te face să arăți ca un clovn, porți roz?
Alt criteriu ar fi să aibă și mărimea mea. Dacă iei ceva prea strâmt există posibilitatea să nu îl porți că te strânge, dacă iei prea larg nu îl porți că stă prea ”lălâi”. Îți place o bluziță mărimea S și tu defapt porți L, o iei doar pentru a o pune pe umeraș acasă și a o admira?
Contează și materialul. Prefer bumbacul pentru bluze, jeans pentru blugi și pielea pentru încălțăminte.
De abia în ultimă instanță mă uit să fie și puțin ”în pas cu moda”, să nu fie de pe vremea bunicii. Contează și prețul. Nu aș da 500ron pe o pereche de blugi decolorați și tăiați. Sau 300ron pe o pereche de teneși pe care îi găsești în piață cu 30ron (în acest caz tot din pânză sunt și la fel de repede se deteriorează). Dar aș da 500ron pe o pereche de bocanci de piele întoarsă sau o geacă călduroasă de iarnă.
Moda se schimbă în fiecare an. Dacă anul acesta se poartă mini-jup, anul trecut s-au purtat pantofi cu toc și cioc și la anu se vor purta căciuli de blană în toiul verii… nu contează. Trebuie să porți ceva în care să te simți tu bine, care să arate bine pe tine și care să te reprezinte. ”Haina face pe om nu omul face haina”.
Și până la urmă cine face moda?
Fiecare își crează propria modă care este influențată de stilul de viață și de personalitate.
În ultimul timp moda a devenit obsesia pentru rafinament și eleganță. Sexul, vanitatea și banii sunt stimulii și cei care vând moda din ziua de azi.
Uneri când mă duc într-un hipermarket (gen Real) trec și pe la raionul de haine să arunc un ochi. Nu cumpăr mereu, dar dacă îmi place ceva anume cumpăr.
Articol realizat pentru Etapa nr.22 a concursului SuperBlog 2011.
POSTAREA ANTERIORA
Asus ZenBook
URMĂTOAREA POSTARE
Nano routerul BR-6258n
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

1 Comentarii

  • 9 October, 2012 la 20:51

    […] vestimentar Anul trecut v-am vorbit în proba nr.22 din cadrul SuperBlog despre modă – Cine o face și ce reprezintă. Anul acesta ni s-a propus să […]

    RASPUNDE

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!