„În politică, la fel ca în teatru, nebunii sunt personajele cele mai agreate.” – Valeriu Butulescu
Ce înseamnă de fapt teatrul pentru fiecare?
Nu mai stiu cine a spus dar replica este foarte înțeleaptă : ”Lumea este un teatru, dar și teatrul este o lume”
De ce mai mergem încă la teatru? Viața fiecărei persoane este oricum ca o piesă de teatru, fiecare își joacă propriul rol în viață.
Pentru mine teatrul este un film mult mai bun, deoarece este mult mai real. Pe acea scenă joacă niște oameni, cărora le simți trăirile și pasiunea în timp ce interpretează un rol.
Regizorul Yuri Korndonsky a zis : ”Teatrul e o clipă care trece”
Recunosc că nu am mai fost de mult timp la o piesă de teatru. Nu din lipsă de bani, ci din lipsă de timp și cu cine. Timp de vreo 2 ani am ”vânat” o anumită piesă care încă nu am reușit să o văd. O vânez pentru că mi s-a părut interesant titlul și distribuția. Mă uit la ce piese de teatru o să fie, unde și cine joacă în ele. Dacă mi-a plăcut un actor foarte mult, mă voi duce și la alte piese de teatru cu el.
Teatrul este o artă care în acest secol cam agonizează. Puțini tineri mai merg în ziua de azi la o piesă de teatru. Preferă să meargă la un film, deoarece li se pare că teatrul este mult prea complex. Teatrul este mult diferit de film deoarece atunci cand este o scenă cu suspans sau un moment comic, sala reacționează, trăiește piesa odată cu actorii. El provoacă publicul să se implice la experientă, atât mintal cât și emotiv. Astfel se aduc în prim plan reflecții, trăiri și idei. Există o comunicare strânsă între actori și public.
Teatrul este nu numai o sursă de divertisment și destindere, ci și un mod de educare și informare a generatiilor tinere. În toată lumea se joacă teatru, dar nu numai în sălile clasice de teatru, ci și pe stradă la diverse festivaluri (cum este festivalul de la Sibiu).
Teatrul își are propria istorie, dar este pe punctul de a se transformaîn altceva, deoarece actorii nu mai sunt apreciați la adevărata lor valoare.
Unul dintre actorii mari ai teatrului românesc este Mihai Mălaimare. Acesta pe lângă actor este și regizor și director al TeatruluiMasca. Este printre puținii artiști din România care se poate lăuda că a construit un teatru. Întrebat într-un interviu cum ar arăta teatrul perfect acesta a răspuns : ”O lume perfecta este o aberatie pe care Dumnezeu insusi si-a refuzat-o. Un teatru perfect nu ar fi decât tomografia acestei blestematii. Avem noroc ca lumea este stramba si nebuna iar teatrul este etern. Suntem, intr-un fel, vestalele imperfectiunii”. Tot el a spus că un actor se oprește din a juca teatru atunci când moare, iar teatrul românesc este un ”teatru fără gând” care este pe moarte. Nu este numai vina publicului, dar și a regizorilor care gândesc proiectele teatrale pe termne scurt. Părerea mea este că o parte din vină o are și actualul guvern care a redus salariile și așa destul de mici ale actorilor.
Prețurile biletelor la o piesă de teatru sunt aceleași cu prețul unui bilet de film. Așa că sfatul meu este închideți-vă telefoanele și mergeți la opiesă de teatru pentru că se merită.
Ziua Mondială a Teatrului este pe data de 27 Martie.
„Pot trăi altfel decât dacă aş sta în închisoarea unui singur teatru.” –Horațiu Mălăele
Felicitări BlogalInitiative pentru această campanie realizată cu Teatrul Masca, care promovează pe lângă acest teatru și mersul la teatru ca activitate culturală
Distribuie dacă îți place
Related
Discover more from Forever Young
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
1 Comentarii
[…] unele noi. 14. JOC TEATRU… în fiecare zi. Viața fiecăruia este o piesă de teatru – ”Lumea este un teatru, dar și teatrul este o lume”. Avem o mască pentru orice și oricine. 15. NICIODATĂ… nu voi renunța la pasiunile și […]