theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Gimnastica

Gimnastica este unul dintre cele mai vechi sporturi olimpice fiind inclusa si in programul Jocurilor Olimpice antice. Gimnastica este, astazi, una dintre cele mai populare sporturi din programul olimpic, dar, de asemenea, una dintre cele mai pretentioase. Practicata pe scara larga in intreaga lume, este nevoie de o combinatie unica de putere, flexibilitate, rezistenta, indrazneala si maiestrie pentru a atinge cotele de varf.
Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) a fost fondata in 1881, la Liège, in prezent existand 129 federatii afiliate. La data de 14 septembrie 1906 a avut loc un congres al societatilor de gimnastica care a dus la crearea Federatiei Romane de Gimnastica, prima institutie centrala ce va coordona si conduce peste 18 societati existente la aceea data in intraga tara.
Odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, dupa cel de-al doilea razboi mondial, sistemul sovietic a dat o calitate mai mare gimnasticii la aparate, aceasta instaurandu-se in institutiile educationale la fel ca si in cluburi.
J.O. Montreal 1976 au insemnat un moment istoric, de referinta pentru gimnastica romaneasca. Rezultatele memorabile ale acestei competitii, dar mai ales aparitia Nadiei Comaneci au revolutionat gimnastica mondiala, ca dovada ca aceasta olimpiada a fost denumita semnificativ “Olimpiada Nadiei”; echipa formata din Nadia Comaneci, Teodora Ungureanu, Anca Grigoras, Mariana Constantin, Gabriela Trusca si Georgeta Gabor a cucerit medalia de argint, urmata de o salba de medalii de aur, argint si bronz la individual compus si aparate, adjudecate de Nadia Comaneci si Teodora Ungureanu.
Nadia Comăneci
Nadia Comaneci a reusit sa dea peste cap calculatorul concursului de la Jocurile Olimpice de la Montreal, aratandu-se in premiera nota 1.00, ceea ce insemna de fapt nota maxima 10.00. Exercitiul Nadiei de la paralele i-a uimit pe toti, incepand cu arbitri, coechipiere, adversari, spectatori si terminand cu telespectatorii. La cei doar 14 ani, talentul si dorinta de afirmare nu o puteau lasa sa plece de la Montreal doar cu o singura nota de 10. Numele ei a facut repede ocolul pamantului, toata omenirea afland cine este Nadia Comaneci. si cum recordurile sunt facute pentru a fi doborate.
“New York Times” a titrat la acea vreme: “Evolutia Nadiei Comaneci este atat de stralucitoare, incat te infioara”.
Nadia a fost distinsa in anul 1984 cu Colanul Olimpic de Argint, de catre presedintele C.I.O. Juan Antonio Samaranch.
Sandra Izbașa
Are în palmares un număr impresionant de medalii
2 medalii la Jocurile olimpice de la Beijing 2008: aur la sol și bronz la echipe.
3 medalii la Campionatele Mondiale: la Aarhus în 2006 argint la bârnă și bronz la individual compus, la Stuttgart in 2007 bronz pe echipe.
10 medalii la Campionatele Europene: la Volos în 2006 o medalie de aur la sol, una de argint pe echipe și una de bronz la bârnă, la Amsterdam în 2007 două medalii de argint la bârnă și individual compus, la Clermond-Ferrand în 2008 2 medalii de aur la echipe și sol și o medalie de argint la bârnă, iar în 2011 la Berlin două medalii de aur la sol și sărituri.
Înainte de performațele sale ca senioară, în 2004 la Amsterdam la Campionatul european de gimnastica artistica de juniori a luat două medalii de argint la sol și pe echipe.
A primit distincția – Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I, în august 2008.
Cătălina Ponor
În 2003 la Campionatele Mondiale de la Anaheim a luat medalii de argint la echipe, bârnă și sol.
În 2004 la Jocurile Olimpice de la Atena și la Campionatele mondiale de la Amsterdam a șuat medaliile de aur la echipe, bârnă și sol.
În 2005 a continuat seria de medalii la bârnă, luând aur la Campionatele Europene de la Debrecen și bronz la Campionatele Mondiale de la Melbourne.
În 2006 a luat câte o medalie de fiecare ”culoare” la Campionatele Europene de la Volos: aur la bârnă, argint la echipe și bronz la sol.
În 2007 singura medalie luată a fost cea de la Campionatele Mondiale de la Stuttgard, bonz la echipe.
ponor
Andreea Răducanu
A făcut parte din “noua generație” de gimnaste românce crescute să continue tradiția de excelență a gimnasticii românești, și să preia ștafeta după retragerea medaliatelor olimpice Lavinia Miloșovici și Gina Gogean.
Și-a făcut debutul internațional în 1998 la Campionatele Europene de Juniori (Antwerpen, Belgia), clasându-se pe locul 4 la individual compus. În 1999 a participat la Campionatele Mondiale în Tianjin, China, unde a câștigat finala la sol și a ocupat locul 5 la individual compus.
Este cunoscută în special pentru participarea sa de la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 când i-a fost luată o medalie de aur pe motiv de dopaj.
La sfârșitul competiției de individual compus, primele trei locul erau ocupate, în ordine, de Andreea, Simona Amânar și Maria Olaru. Bănuiala mea a fost că acest podium plin comple de românce a fost deranjant pentru restul națiunilor participante și găsirea pseudoefedrinei (substanță interzisă la acea vreme)  în organismul Andreei a fost doar o tactică.
Gimnastele românce au declarat deschis că medalia de aur la individual compus aparține de drept Andreei. După anunțarea deciziei de descalificare atât Simona Amânar, cât și Maria Olaru au spus că intenționează să refuze medaliile noi în semn de protest; hotărârea finală a fost însă să accepte noul clasament, cu scopul de a îmbunătăți clasificarea întregii delegații românești. Simona Amânar a spus despre medalia de aur: “Nu am câștigat-o eu. A fost câștigată de Andreea, și îi aparține Andreei”.
În 2001 a participat la Campionatele Mondiale în Gent, Belgia, unde a câștigat medalia de aur pe echipe. În probele individuale s-a clasat pe locul întâi la sol și bârnă, și pe locul al treilea la individual compus și sărituri.
Pe lângă medaliile de la Sydney aceasta mai are în palmares medalii la Campionatele Mondiale din 1999 – aur la sol și echipe și argint la bârnă; la Campionatele Europene din 2000 – argint la sol și bronz pe echipe.
După JO de la Sydney aceasta și-a scos autobiografia ”Reversul medaliei” în care își povestește emoțiile și trăirile din viața de gimnastă, și nu numai.
Andreea Răducanu
La masculin s-au remarcat: Dan Grecu (1970), Marius Urzică și Marian Drăgulescu.
Dan Grecu
Prima reușită a carierei de gimnast este promovarea la Lotul Național în anul 1970, când a participat la Campionatele Mondiale de la Ljubljana din fosta Iugoslavie, unde s-a clasat pe locul 8 cu echipa, la un campionat extrem de puternic cu peste 20 de participanti. Doi ani mai târziu, la Olimpiada de la Munchen, s-a clasat în primii 35 de gimnaști ai lumii, intrând deja în atenția specialiștilor de pe toate continentele, care se ocupau de acest sport.
La Campionatele Europene de la Grenoble, la inele, a reușit să câstige argintul sau cu alte cuvinte prima medalie românească din gimnastica masculină. În 1974 a fost invitat în Brazilia la un turneu internațional, unde au participat toate stelele gimnasticii mondiale. Tot în acel an la Campionatele Mondiale de la Varna, a obținut și prima medalie de aur din istoria gimnasticii românești, evident, la inele.
Victoriile au continuat, dar marele regret al lui Dan Grecu râmane faptul că nu a reușit să câștige o medalie de aur la Olimpiadă. La Europenele de la Berna din 1975 a câștigat din nou aurul la inele și a sperat că va fi învingător la Olimpiada de la Montreal, din 1976. Acolo a luat locul 6 cu echipa și s-a calificat în trei finale, paralele, sărituri și inele. Din păcate la inele, nu a obținut decât medalia de bronz, deoarece, după o ruptură de biceps aparută la individual compus, a participat la finale, după administrarea unei injecții anestezice permise, evident, la jumatate din posibilitățile sale. A vrut să renunțe la activitatea competițională, dar a fost convins să coninue, obținând și alte succese: aur la Campionatele Mondiale Universitare de la Sofia din 1977, apoi bronzul la Mondialele din Franța, un an mai târziu și argintul în SUA la Campionatele Mondiale din 1979.
Acesta este acum antrenorul coordonator al Lotului olimpic masculin de gimnastică, vicepreședinte al Federației Române de Gimnastică și arbitru internațional de gimnastică.
Marius Urzică
Marius a început gimnastica la vârsta de 6 ani, la CSS Gheorghieni, primul său antrenor fiind Iosif Frencz.
Are 7 medalii de aur (în 1994 la Campionatele Mondiale din Austria, în 1994 la Campionatele Europene din Cehia, în 1996 la Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 2000 la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2001 la Campionatele Mondiale din Belgia și în 2002 la Campionatele Mondiale din Ungaria) și 3 medalii de argint (două Campionatele Mondiale din China din 1999 și una la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004) la cal cu mânere, una de aur la Campionatele Mondiale din SUA din 2003 și una de bronz la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004 pe echipe.
Marian Drăgulescu
Are un palmares foarte impresionant.
Pe echipe are 2 medalii de bronz (în 1998 la Campionatele Europene din Rusia și în 2004 la Jocurile Olimpice de la Atena) și două medalii de aur (în 2002 la Campionatele Europene din Grecia și în 2004 la Campionatele Europene din Slovenia).
La individual compus are o medalie de aur obținută în 2004 la Campionatele Europene din Slovenia și o medalie de bronz adjudecată în 2000 la Campionatele Europene din Germania.
Cele mai multe medalii le are la sol și la sărituri.
La sărituri are 6 medalii de aur, una de argint la Campionatele Mondiale din Sua în 2003 și una de bronz în 2004 la Jocurile Olimpice de la Atena; iar la sol are o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, o medalie de Bronz în 2002 la Campionatele Europene din Grecia și 6 medalii de aur.
Unii dintre cei mai buni antrenori ai echipei române de gimnastică mi s-au părut a fi Octavian Bellu și Mariana Bitang.

Discover more from Forever Young

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Categorie:Sportul Romanesc
POSTAREA ANTERIORA
RCA ieftin
URMĂTOAREA POSTARE
MiniPrix e si mobil
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

1 Comentarii

  • 4 September, 2013 la 15:14

    […] natație (adică înot pentru cei ce nu știau termenul), atletismul, sporturile cu motor, gimnastica, scrimă, boxul, tenis. Sportivii din aceste categorii sunt băgați în seamă minim odată pe an […]

    RASPUNDE

Lasa un raspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!