theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Choose wise

Pentru că nu v-am mai vorbit de mult despre produse IT, m-am gândit ca astăzi să vă dau câteva sfaturi despre cum să îți alegi laptop-ul.
Unele persoane intră pur și simplu într-un magazin de specialitate se plimb printre rafturi și așteaptă să îi lovească dragostea la prima vedere, pe când cei care știu câte ceva despre IT țin cont de câteva criterii.
Atunci când te hotărăști să sistemul tău desktop nu mai este suficient și simți nevoia de un laptop trebuie să te gândești în primul rând la ce îl vei folosi.
Ținând cont de acest prin criteriu, poți începe să te gândești la buget. Dacă ești un împătimit al gaming-ului – care nu-și poate dezlipi privirea de pe ecran, și mai folosești și aplicații ce necesită performanțe ridicate, atunci bugetul trebuie să fie pe măsură – prețurile laptop-urilor din aeastă categorie sar de 3500Ron. Dacă îți iei un laptop doar pentru portabilitatea, internet și socializare atunci te poți rezuma la un buget mai micuț – poți găsi lejer laptop-uri sub 2000Ron.
În funcție de întrebuințarea lui urmează să te gândești la următoarele caracteristici: dimensiune, baterie și configurație.
Bateriile din ziua de astăzi sunt între 4 și 12 celule. Unde este diferența? La durata de lucru a bateriei – cele de 4 au o durată de lucru mai mică, pe când la cele cu baterie de 12 celule se poate lucra un timp mai îndelungat. Totuși notebook-urile, sau laptopurile cu un ecran și procesor mai mici, a căror baterie este de 4 celule pot avea o portabilitate destul de bună, datorită performanțelor mici ce reduc consumul de energie.
Dimensiunea laptopului este strâns legată de configurație. Cu cât configurația este mai complexă cu atât laptopul este mai mare. Ce trebuie avut în vedere din punct de vedere al configurației.
În primul rând ține minte că piața IT este într-o evoluție constantă și unele componente se schimbă foarte repede, iar prețurile nu sunt întotdeauna accesibile tuturor.
1. Procesorul – cu cât mai multe nuclee cu atât mai bine. Mai trebuie ținut cont de frecvența acestuia și memoria cache (crește odată cu numărul de nuclee și cu frecvența procesorului).
2. Memoria Ram – minim 1Gb DDR2. Preferabil să iei mai mult și cu posibilitate de upgradare cât mai mare.
3. Placa Video – dedicată (performance) sau integrată (office). Trebuie ținut cont și de producătorul plăcii (ATI sau nVidia)
4. Hard – minim acum sunt de 160GB sau 250GB. Hardul nu mai este o problemă, mai ales că piața hard-urilor externe s-a extins și ea.
Aceste patru componente sunt cele mai importante. Componentele multimedia (sistemul audio, CD/DVD, cameră web) și cele de comunicare (Bluetooth, posturi USB, VGA, HDMI) sunt secundare.
O componentă care nu ar trebuii să lipsească din configurația oricărui laptop este Wi-Fi-ul – mai ales că acum în câteva locuri se află instalate Hot-Spot-uri Wi-Fi.
Foarte puțini din cei ce își achiziționează un laptop mai țin cont de garanție și suportul software, mai ales pentru că fiecare are o cunoștință care este ”doctor de PC”. Un lucru pe care nu îl omite românul: promoțiile. Și pentru că suntem comozi, mai nou urmărim promoțiile laptopurilor din magazinele online.
Era să uit un criteriu – Brand-ul. Aici aș putea să adaug câteva vorbe despre mărcile care mi-au trecut prin mână și ce impresie mi-au lăsat – un fel de clasament, din punctul meu de vedere.
1. Dell – mi se par cel mai bun raport calitate preț. Sunt fiabile, tastatură destul de silențioasă – același lucru pot spune și despre zgomotul de fundal, sistem audio destul de bun, iar bonus 😀 suportul lor software online este destul de pun. Plus că cei de la Dell au lansat de curând o nouă colecție extrem de performantă – AlienWare.
2. HP – dacă suportul software ar fi mai bun ar avea de câștigat. A trebuit să instalez odată un Windows pe un laptop HP. Următorul pas erau driver-ele, care mi-au luat în jur de două ore. Varianta ușoară este să identifici fiecare componentă a sistemului și să cauți direct pe site-ul producătorului componentei.
3. Asus – au evoluat foarte mult în ultima perioadă – aștept să îmi pice unul din generația nouă pe mână pentru a mă pronunța în totalitate.
4. Packard Bell – laptopuri cu istorie, mi-au picat două în mână și am rămas plăcut surprinsă de ele.
5. Lenovo – produc laptopuri din clasa office destul de portabile si fiabile pentru o folosire basic
6. Toshiba – au fost odată buni, dar au decăzut – cel puțin în ochii mei – foarte mult
7. Sony – singura variantă care are ceva de spus din punct de vedere al performațelor, și acelea mai mult axate pe video-audio, sunt VAIO. Prețurile mi se par mult prea ridicate pentru câtă reclamă li se face – se plătește mai mult brandul decât calitatea.
8. Acer și Fujitsu-Siemens sunt în aceeași barcă din punctul meu de vedere, una cu o gaură mare ce nu poate fi astupată cu ușurință și ia apă, scufundându-se încet încet. Poate si datorită experiențelor mele neplăcute, cu laptopurile acestor două brand-uri, din timpul facultății
Momentan dețin un laptop Dell Inspiron 1520 personalizat (despre care v-am mai vorbit) 😀 – câteva dintre specificațiile lui sunt after-market, pentru că am anumite obsesii când vine vorba de componente pc: procesor Intel, placă video nVidia, hdd Seagate, memorie RAM Corsair.
Într-un viitor, apropiat sau îndepărtat, îl voi înlocuii, iar cel mai probabil tot cu un Dell, normal sau AlienWare, pentru că odată ce devin clienta unui brand, și acesta se dovedește fiabil, voi rămâne ”clientă fidea”
Articol realizat pentru Etapa nr.6 a concursului SuperBlog 2012.

Categorie:SuperBlog 2012
POSTAREA ANTERIORA
The playful little jewelry
URMĂTOAREA POSTARE
Blue Chesse Story
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!