theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Blue Chesse Story

Familia Brânză își petrecea seara de vineri vizionând ”Tom și Jerry”. La sfârșitul filmului domnul Caș își ia copiii să îi pregătească de culcare. Devenise obișnuință ca înainte de a adormi aceștia să asculte povestea spusă de tatăl lor despre istoria lor.
– Tată, tată, ne spui și în seara asta povestea bunicului, întreabă Brânzica Dulce
– Care draga mea, că am îmbătrânit și nu mai am memoria bună, spune tatăl glumind
– Cea a străbunicului Brânză cu Mucegai, spune fiul Branză Topită.
– Nu v-ați sătura de poveste dragii mei.
– Nu, strigă ambii copii.
Tatăl se așează comod în șezlongul dintre cele două paturi și își începe povestea…
”Badea Ion era printre puținii ciobani care mai folosea metodele tradiționale pentru fabricare brânzeturilor din lapte de oaie. Majoritatea țăranilor abandonaseră această tradiție, și pentru faptul că tot efortul depus nu ducea la nici un rezultat pozitiv. Badea Ion a rămas oricum cel mai mare fan brânză.
Se pregătea să se întoarcă la stână împreună cu fiul cel mic care a fost dispus să învețe meseria tatălui. Aveau căruța plină cu legume și câteva lucruri folositoare la stână. Ploua mocănește și acest lucru nu îi deranja deloc.
În vârful muntelui la stână în afară de cei doi, aveau drept companie 4 câini ciobănești și o ”cutie cântătoare” – cum zicea badea Ion. Avea la stână în jur de 500 oi și era de muncă mereu, nu aveau timp de ”hodină”
De două ori pe zi, aceștia se așezau pe scăunele lor mici și se apucau să mulgă oile, treabă care putea dura uneori și peste două ore, dar pentru ei nu era mare brânză. Odată ce acesta era strâns în bidoane, băiatul le suia în căruță și le ducea câteva coline mai jos la mama lui unde începea transformarea.
Pentru a îl curăța de impurități, tanti Leana folosea tifon. După ce acesta era curat se punea la închegat. Tanti Leana încă făcea cheagul din rânză de miel – ”e mult mai sănătos decât ce se găsește la spițerie.”
La sfârșit compoziția este răsturnată într-o altă oală, tot prin tifon pentru a se lăsa la scurs. Pentru că stătea mai mult singură tanti Leana vorbea cu voce tare.
Pe bunicu vostru l-a descoperit tanti Leana într-o dimineață. A coborât în pivnița unde ținea toate bunătățile și a observat că el prinsese mucegai. A vrut să îl arunce dar și-a amintit că fiul lor cel mare le-a adus odată niște brânză de-a francezilor care zicea că este mucegăită. Așa s-a gândit să îl păstreze și nu a regretat pentru că s-a dovedit a fi o brânză chiar foarte bună.”
– Tată tată, dar de ce verii noștri sunt mai bronzați? întreabă Branzica Dulce
– Pentru că ei au fost ținuți la afumat în coji de brad. De aceea miros și diferit de voi. Voi sunteți mai fini.
Copii au strâmbat din nas și au chicotit.
– Acum treceți la culcare. Mâine o să faceți cunoștință cu gălăgioasele roșii cherry, plângăcioasa ceapă și pâinea cea fierbinte.
Articol realizat pentru Etapa nr.7 a concursului SuperBlog 2012.
Categorie:SuperBlog 2012
POSTAREA ANTERIORA
Choose wise
URMĂTOAREA POSTARE
The Fantasy
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

2 Comentarii

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!