theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Arrakis aka. Dune

Tot v-am zăpăcit cu Anne Rice și ”Cronicile Vampirilor”, dar nu este singura colecție de cărți SF pe care o ador. Cea de-a doua colecție pe care aș reciti-o la nesfârșit ar fi ”Dune” de Frank Herbert.
Frank Herbert a declarat:
„În străfundul inconștientului său, omul are întipărită nevoia de a descifra universul în termenii logicii. Numai că universul real este întotdeauna cu un pas înaintea logicii.“
„Viaţa nu este o problemă pe care trebuie s-o rezolvăm, ci o realitate pe care trebuie s-o trăim.“
”Dune” este cea mai cunoscută (tradusă în zeci de limbi și publicată în milioane de exemplare), iubită și mai vândută serie science fiction din lume. A câștigat numeroase premii și a beneficiat de câteva ecranizări și o serie de jocuri video.
Aceasta a debutat în 1965 cu primul roman al seriei ce poartă același nume ca ea ”Dune”. Chiar dacă în 1986 Frank Herbert a decedat, legendele Dunei au fost continuate de fiul acestuia, Brian Herbert, în colaborare cu alt scriitor de science fiction, Kevin J. Anderson. Aceștia s-au inspirat din notițele lăsate de către Frank Herbert, creând astfel două trilogii ce încadrează cărțile scrise de Frank Herbert. În ”Legendele Dunei” se povestesc evenimentele ce au loc în timpul Jihadului butlerian – eveniment plasat de către Frank Herbert cu 10.000 ani înaintea evenimentelor din ”Dune”. Acțiunea celei de-a doua serie scrisă de cei doi ”Preludiul Dunei” se petrece la câțiva ani distanță după evenimentele din seria scrisă de Frank Herbert.
În total seria Dune cuprinde 17 cărți, din acestea doar șase fiind scrise de Frank Herbert, ultima din ele fiind lansată chiar la începutul acestui an.
Seria se petrece la zeci de mii de ani în viitor, pe o planetă deșertică, cu cele mai vitrege condiții de viață a cărei singură resursă este melanjul/mirodenia, care este și cea mai valoroasă din univers. Frank Herbert a fost inspirat în cărțile sale de zona plină cu dune de nisip a statului Oregon.
Civilizația ce trăiește în acest univers s-a debarasat de calculatoare și și-a dezvoltat tehnologii și abilități mentale.
Intriga seriei se învârte în jurul resursei neprețuite ce se află pe planeta Dune sau Arrakis, numele oficial al planetei. La intrigă participă Casa Atreides, Casa Harkonne și Casa Corrino care se luptă pe supremația asupra planei Dune. Oare de ce?
Pentru că mirodenia are calitatea de a prelungi viața. Dar orice lucru bun are ca efect un lucru negativ, și pentru că aceasta este ca un drog – cauzând dependența, folosirea ei în exces te face prizonier în viitor unde ajungi să te pierzi.
Dune are și alte secrete ascunse ce o face mai misterioasă, iar cele trei case doresc să o controleze pentru a căpăta putere asupra universului. Factorul cheie al producerii mirodeniei este Shai-Hulud – marele vierme de nisip. Acesta reprezintă simbolul vieții pentru băștinașii planetei – fremenii.
Abundența de detalii cu care este descrisă acțiunea seriei te face să visezi cu ochii deschiși. Din fericire detaliile nu te plictisesc ci te fac să te gândești la tot felul de chestii din diverse domenii: religie, științe, literatură, sociologie, filozofie. Universul descris este atât de coerent și detaliat că te face să crezi că este real.
Lumea aceea nu este mult diferită din unele puncte de vedere, față de cea actuală. Dragostea, puterea banilor, mita, religia, onoarea, războiul încă sunt prezente ca elemente principale ale acelei lumi.
Încă unu dintre lucrurile posibile în viitorul prezentat de Herbert este călătoria interstelară, dar posibilă doar cu ajutorul unor ființe speciale ce folosesc mirodenia.
Paul Atreides devine ”Mesia” printre fremeni – Muad’Dib. Îi conduce pe aceștia într-un jihad de cucerire a universului, dar puterea îi acaparează și se vede neputincios în oprirea războiului pornit. Ca și în lumea actuală, acesta trebuie să-și consolideze tronul prin uniunea cu prințesa Irulan, dar acesta nu o iubește și refuză să aibă copii cu aceasta. În schimb acesta se iubește cu concubina sa fremenă, Chani, care nu poate avea copii din cauza alte conspirații puse la cale de soția acestuia, care îi dă anticoncepționale pe ascuns.
Pentru a-l detrona o parte dintre ființele de pe alte planete (Tleilaxu, Ghilda Spațială și Bene Gesserit) pun bazele unei conspirații. Aceste trei puteri crează o sosie – ghola, a profesorului din copilărie al lui Paul, Duncan Idaho, pe care îl oferă drept cadou. Ceea ce Paul nu știe, este că ghola este programat să îl ucidă la un moment dat.
În cele din urmă Chani va naște doi copii sănătoși, dar ea va muri exact cu Paul visase, numai că ghola nu îl omoară așa cum era programat, readucând la suprafață conștiința sa.
Paul orbit de dragoste și răpus de puterile fizice alege să urmeze tradiția fremenă de a pleca singur în deșert, lăsându-și copii în grija fremenilor.
Copii cresc. Fata – Ghanima – este bântuită de bunicul său, iar băiatul – Leto – pleacă în căutarea tatălui său, pentru a găsi răspunsuri la salvarea planetei, care se transformă încet încet aducând spre distrugere viermii de nisip. Băiatul este îngrijorat că va călca pe urmele tatălui său și va fi răpus de greutatea profețiilor.
În cele din urmă acesta își urmează destinul văzut în profeții și își unește trupul cu cel al unui păstrăv de nisip, ajungând astfel o versiune umană a viermilor de nisip. Deabia în timpul domniei sale pacea se așterne – deabia în acest roman al seriei începe să te cuprindă plictiseala, deoarece în acțiune intervine monotonia.
Acesta o să ai aibă o fiică – Siona, care va deveni conducătoare unui grup de rebeli ce dorește să îl răstoarne și să preia conducerea imperiului, readucând astfel mirodenia pe planeta acum inundată de izvoare de apă și verdeață.
În cele din urmă Sionei îi reușește planul, iar tatăl său moare, astfel renăscându-se făuritorii mirodeniei. Siona și a nu știu câta ghola a lui Duncan preiau conducerea imperiului, dezvăluindu-le locul rezervelor de mirodenie.
După câteva sute de ani Arrakis și-a refăcut rezerva de mirodenie, dar în univers au apărut civilizații noi care vor să pună stăpânire pe Dune. Mai ales că s-a descoperit că există o fată care poate controla viermii de nisip – Sheeana. Una dintre civilizații atacă Dune și îl distruge, cu excepția unuia singur salvat de Sheeana. Cu ajutorul acestui vierme (prin cufundarea lui în apă, acesta se transformă in păstrăv de nisip) se va putea crea o nouă planetă Canonicatul Dune.
Universul Dune este unul ce te atrage și parcă vrea să te rețină să trăiești aventura alături de personajele din serie.
Părerea mea, Frank Herbert a descris în cărțile sale un viitor foarte îndepărtat, la fel cum a făcut și Jules Verne. Acum urmează să așteptăm și vom vedea dacă viitorul va arăta cum a fost descris de acesta.
La noi singurii care au publicat această serie sunt cei de la Nemira. Au integrat-o în colecția Nautilus SF, iar acum beneficiază de un make-over și se va reedita într-o nouă formă – cu coperte cartonate.
Această serie a fost prima și (momentan) singura din cele publicate de Nemira. Mă ispitește oricum foarte mult să mă apuc de ”Urzeala tronurilor”
Articol realizat pentru Etapa nr.4 a concursului SuperBlog 2012.

Nemira


Discover more from Forever Young

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

POSTAREA ANTERIORA
Cercei si Inele
URMĂTOAREA POSTARE
The playful little jewelry
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!