”Nu judeca o carte după coperta ei!”
Astăzi m-am gândit să scriu un post despre oameni. De fapt o comparație între cum privim oamenii dupa ambalaj, ca anumite produse.
Se spune că prima impresie contează. Prima impresie… din mai multe puncte de vedere ar fi mai bine zis, dar noi judecăm omul după prima impresie ”a ambalajului”
Este aceeași problemă ca în cazul produselor pe care le cumpărăm. Nu citim câte E-uri are sau ce conține, ne uităm la marca și dacă ambalajul ne atrage, deabia ulterior ne uităm la preț și la etichetă. Comerțul din ziua de azi este bazat pe competiția/concurența între producători. Vânzarea produselor se bazează pe trei lucruri : marca, eticheta, ambalaj. Cu cât marca este mai cunoscută cu atât se vinde mai bine, dar se așteaptă întotdeauna mai multe de la ea. Cu cât ambalajul este mai bine realizat, designul ieșind în evidență și fiind cât mai unic, diferențiindu-se de alte produse similare, cu atât va avea o atracție mai mare la public. Plus că mărcile cunoscute întotdeauna plătesc bine pentru reclame. Iar odată ce cumperi ceva de mai multe ori, rămâi fidel acelei mărci, foarte rar își schimbi opțiunea.
Aceiași clasificare o facem și din punct de vedere al oamenilor. În pricipiu îi judecăm după aparențe, dar uneori aparențele pot fi înșelătoare. Nu putem vorbi chiar ca în cazul produselor decele trei lucruri care ne influentează. Putem asocia marca cu etnia sau statura, eticheta cu caracterul și comportamentul, iar ambalajul cu felul de a se îmbrăca. De cele mai multe ori etichetăm pe cineva după cum arată sau după ce/cum sunt, fără să îi dăm o șansă.
Judecăm după aparențe deoarece la prima vedere nu putem intra în sufletul sau mintea acelei persoane, așă că ne oprim la exterior… la asptectul fizic – la ”ambalaj”. Pentru unii este dezamăgitor, dar aceasta este legea naturii, o lege nescrisă. Uneori nici nu avem timp sau răbdare să mai privim a doua oară acea persoană, căreia i-am pus deja o etichetă. În societatea actuală timpul costă bani și nu toți oamenii sunt dispuși să privească dincolo de aparențe, de aceea anumite persoane rămân cu o etichetă, care uneori este pusă greșit.
Diferența între aparențe și ce este acea persoană de fapt este ca diferența între așteptări și realizări. Aștepți cu nerăbdare să cumperi Tuborg Christmas Brew (care este numai în perioada sărbătorilor), iar când ai cumpărat realizezi că gustul nu este mult diferit față de Tuborg-ul normal.
Poate este și greșeala lor atunci când creează aceste aparențe. Uneori înseamnă că acele persoane sunt superficiale. Aparențele sunt înșelătoare, dar cel mai bine este ca fiecare să își urmeze intuiția.
O să încerc să dau și câteva exemple de etichete puse în societatea românească și nu numai.
1. Blondele sunt percepute ca femei ”ușoare” dar și fără minte, sau mai bine zis proaste. Judecăm toată categoria de femei blonde după acțiunile câtorva exemplare.
2. Rock-ării sunt cu plete și nespălați iar Rapp-erii sunt violenți și tatuați, iarăși judecăm un grup de persoane care ascută un anumit gen muzical după cațiva indivizi.
3. Rromii sunt împuțiți, cerșetori și infractori, iar Comunitatea Europeană asociază rromii cu românii, o asuciere periculoasă deoarece sunt două popoare/etnii diferite. Românii sunt din România, Rromii sunt una dintre etniile din România – ei fiind de fapt un grup etnic originar din India. Aici nu vreau să comentez prea mult pentru că nu vreau să fiu considerată rasistă. Vă voi spune doar că majoritatea experiențelor mele cu Rromi nu au fost plăcute, dar au existat și excepții.
4. Alt grup privit cu critici din partea societății sunt cei care au piercing sau tatuaje. Am auzit tot felul de adjective adresate acestor persoane (Some I’ve heard / felton my own skin)
5. Oamenilor bogați sau celebri sunt categorisiți ca îngâmfați.
6. Oamenii grași sau slabi sunt și ei etichețati prin diverse replici : ”Uită-te la umflatul/umflata aia, clar numai fast-food mănâncă” sau ”Aia parcă nu i-au dat părinții de mâncare la cât de anorexică este”. Uneori cât de gras/slab ești nu ține numai de cât mănânci, ci ține în mare parte de organism, cât de repede arde el grăsimile; sau poate suferă de vre-o boală care îl face să arate așa.
7. Homosexualii si/sau lesbienele… de ce ar trebui să judecăm oamenii după orientările sexuale, să le privim ca o paria a societății (nu au făcut nimic rău – nu au omorât pe nimeni, nu au furat) sunt la fel ca noi niște persoane.
Exemplele pot continua dar nu vreau să plictisesc, nu că m-ar citi foarte multi dar nah!
Distribuie dacă îți place
Related
Discover more from Forever Young
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
1 Comentarii
Vis-a-vis de homosexuali/lesbiene…sunt persoane ca si noi…dar sunt bolnave. Cu parere de rau spun asta, dar atata timp cat iubim acelasi sex puteam linistiti sa existam ca specie bisexuata, fara diferenta sexuala. Nu avem mintea pentru asa ceva..nu avem constiinta si putere de judeca pentru sex si partener sexual. Toate se intampla si sunt facute cu un anumit scop.