theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Rutina de dimineață începe cu o cafea bună

Când eram mică, iar la mama veneau prietene, întotdeauna voiam să stau și eu la bucătărie cu ele ”la cafea” – mie făcându-mi de obicei o ciocolată caldă. O dată m-a lăsat să beau și eu, dar nu mi-a plăcut deloc gustul și am spus: ”Eu nu voi bea niciodată ceva așa amar!”
Anii au trecut … și ghiciți ce?! Am început să beau cafea. Prima gură de cafea am luat-o în anul I de facultate, la începutul ”stresiunii”. A fost mai mult zahăr cu lapte și o urmă de cafea. Odată cu trecerea anilor am scăpat de lapte definitiv, iar zahărul a fost diminuat până la reducere acum 2 ani. Tot odată cu trecerea anilor am schimbat cafeaua gata măcinată cu cafea boabe, în mare parte datorită bogăției de arome și prospețimii.
Cele mai productive zile pe care le-am avut vreodată în viața mea au început cu o rutină de dimineață, mai ales că nu sunt o persoană ordonată din fire. În momentul când m-am angajat pentru prima dată, până să-mi creez o rutină, ridicatul din pat dimineața era o corvoadă. Eram ca în bancul de mai jos:
– Cu ce mergi la muncă?
– Cu forța!
– Mă refeream cum mergi?
– Înjurând!
– Bă, eu mă refeream, cum ajungi acolo?
– Cu depresie!
Singurele momente ale zilei pe care le poți controla, cât de cât, sunt începutul și sfârșitul zilei. Ce se întâmplă în restul zilei, se poate încerca o planificare, dar știți proverbul românesc: ”Socoteala din târg nu se potrivește cu cea de-acasă!”
Rutina mea de dimineață mă energizează și mă aduce în stadiul de funcționare. Nu numai că mi-a crescut productivitatea generală, dar și bunăstarea mea generală s-a îmbunătățit drastic după doar prima săptămână. Am întâmpinat probleme când rutina mi-a fost întreruptă de pandemie, și am fost nevoită să ajustez unele obiceiuri.
Totuși, ceea ce putem controla este cantitatea de somn, când vă băgați în pat, când vă treziți și cum vă treziți dimineața. O rutină de dimineață este atât de puternică, deoarece putem stabili tonul pentru întreaga zi. Rutina de dimineață nu trebuie să fie aceeași pentru toată lumea. Cheia este să iei ceea ce este important pentru tine și să-l transformi într-o rutină.
Am observat că este foarte important să mă trezesc la aceeași oră în fiecare dimineață, iar dacă ai o alarmă pusă nu o amâna. În timp organismul tău se va învăța și nu vei mai avea nevoie de alarmă.
Am descoperit de-a lungul timpului că lucrurile mici aduc fericirea. Prima activitate a dimineții trebuie să nu dureze mai mult de 5-10 minute maxim, ca de exemplu : făcutul patului, flocoșeala cu animalul de companie, dacă lucrezi de acasă nu rămâne în pijamale ci schimbă-te,etc.
Următorul pas ar fi să faci ceva care îți place. Mie personal îmi place tot ce ține de prepararea cafelei, de la râșnitul acesteia, la alegerea cănii în care îmi voi bea cafeaua, dar și modul în care o prepar: la ibric sau la espressor. Acest moment devine mai special atunci când deschid o nouă cutie și simt mirosul de cafea proaspăt prăjită.
Cât timp se prepară cafeaua, mă duc să deschid geamul în camera unde am biroul, dar și laptopul. Eu prefer cafeaua puțin mai rece, așa că de cele mai multe ori o beau în fața calculatorului, cât timp îmi citesc e-mailurile, dar încerc ca în fiecare dimineață sa iau micul dejun la masa din bucătărie.
Verific dacă Spuff mai are boabe și îi schimb apa. Iau prima gură de cafea, astfel verificând și cât de fierbinte este, mă întind puțin și purced spre birou făcându-mi curaj să citesc mailurile.
Când mergeam la birou, beam cafeaua acolo, făcută la espressor, de mine, pentru întreaga echipa. Într-o dimineață, am avut o discuție foarte amuzantă cu una dintre colege:
”- Nu știu cum de ajungi cu mașina întreagă până aici, pentru că imediat ce intri pe ușă știu că ești tu
– Cum? o întreb eu cu ochii pe jumătate deschiși
– Mereu scapi ceva pe jos, sau te lovești!
– Da, pentru că nu beau cafeaua acasă! Prefer să o beau la birou cu voi
– Cum ziceam! O minune!
Conform diverselor studii, făcute de britanici sau alte naționalități, cafeaua are și beneficii asupra sănătății, ca de exemplu:
– Consumul regulat de cafea poate preveni unele boli: diabetul, Parkinson și cancerul de colon. Triglonina, gustul amar al cafelei, este o substanță antibacteriană și lipicioasă care previne cariile dentare.
– Consumată cu moderație cafeaua poate ajuta la îmbunătățirea memoriei pe termen scurt, datorită legăturii strânse dintre cofeină și modul în care funcționează creierul uman.
– Cofeina activează și stimulează sistemul nervos, ducând la secreția de adrenalină. Conține proteine, lipide și carbohidrați, care pot produce serotonină, așa-numitul hormon al fericirii. Conținutul de cofeină poate crește ritmul cardiac și rezistența.
– După ce bei cafea, nu arunca zațul, îl poți folosi pentru a-ți crea propria cremă exfoliantă, care este mai ieftină dar la fel de eficientă.
– În toate cazurile, consumul moderat de cafea este asociat cu un risc mai mic de deces. O ceașcă de cafea ne aduce zilnic vitamine precum vitaminele B5, B2, B3, B1, potasiu și mangan.
Știți ceva?! Cu sau fără studii, cu sau fără beneficii, eu voi continua să beau cafea!
Articol scris pentru SuperBlog 2021

Discover more from Forever Young

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Categorie:SuperBlog 2021
POSTAREA ANTERIORA
Drumul de la casă, la ACASĂ (II)
URMĂTOAREA POSTARE
Haunted Kitchen
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!