Am câştigat în luna decembrie, de la Magic FM câteva cărţi. Întotdeauna am putut să citesc în cele mai ciudate locuri şi poziţii, dar se pare că am descoperit şi locul unde nu pot citii. Am avut, cât timp am fost angajată, o carte la servici de prin noiembrie – Cevengur – Andrei Platonov și cu greu am terminat-o.
Când au venit cărţile de la Magic FM, am fost extrem de fericită. În primul rând pentru că ador cărţile, iar în al doilea rând pentru că printre ele se afla şi o carte despre psihologie care mă va juta în scrierea articolelor despre Body Language şi Microexpression. Este vorba despre “Sensuri ale vieţii” scrisă de cercetătorul în psihologie socială experimentală Roy F. Baumeister.
Vă voi prezenta pentru început câteva vorbe spuse de alţii despre cartea acestuia.
“Volumul de faţă este o analiză cuprinzătoare a modului în care sensul vieţii influenţează viaţa socială.”
“Acest volum integrează date ştiinţifice bogate într-o discuţie clară şi edificatoare privind modul în care oamenii încearcă să confere sens vieţii lor.”
Astăzi o să încerc să vă vorbesc despre REALITATE şi ce reprezintă aceasta pentru noi oamenii.
Einstein spunea că “Realitatea este doar o iluzie, însă una foarte persistentă.”, pentru Blaga “Realitatea e ruina unui basm.”, iar Valeria Mahok “Realitatea este o dramă îmbrăcată cu umor de carnaval.” – ce Caragialește sună ultima.
Ok, ok, veţi spune, dar până la urmă ce este realitate de fapt? Realitate este greu de înţeles – cum ar spune bărbaţii, la fel ca şi femeia, de aceea este şi la genul feminin.
Din punctul meu de vedere realitatea este în strânsă legătură cu cele 5 simțuri auditiv, vizual, tactil, gustativ, olfactiv. Inseamnă că realitatea este diferită pentru fiecare persoană în parte.
Sper că nu v-am plictisit şi aţi înțeles cele spuse până în acest punct.
Acum să vă prezint ce spune Baumeister despre realitate.
Realitate din punctul acestuia de vedere poate fi împărțita în două categorii mari: materia fizică ce nu poate fi contestată de nimeni (copacii, pietrele, apa, câinii) şi alte obiecte şi fenomene fizice reale (vântul, ploaia, umbra, mirajul, fulgerul)
Celei de-a doua categorii îi corespunde sensul. Chiar dacă sensul este privit din puncte diferite de vedere acesta este real, doar că nu este identic cu materia fizică.
Psihologii s-au tot chinuit, şi au sperat, că vor reuşii să explice comportamentul uman exclusiv în termeni de acţiuni fizice (pe principiul stimul-răspuns), dar au căzut de acord în sfârşit cu ideea că atunci când încercăm să explicăm comportamentul uman, trebuie să luăm în considerare şi atitudinea omului faţă de ceea ce există şi se întâmplă în jurul său.
Un exemplu abstract: 10 monede de 10bani fac 1leu. Monedele sunt din metal, pe când bancnota de 1leu este din hârtie plastifiată. Cum ar fi să spunem că de fapt 10 monede de 10bani nu fac 1leu pentru că metalul nu este echivalent cu hârtia plastifiată din care este confecționată bancnota; sau că nu sunt echivalente pentru că monedele sunt rotunde, iar bancnota este dreptunghiulară. Realitatea banilor depinde de valoarea inscripționată pe acestea.
Ideea principală este că sensul şi materia fizică sunt două treburi total diferite, dar în strânsă legătură una cu cealaltă, influențându-se reciproc; plus că ambele sunt reale. Experiențele prin care trecem sunt un sir continuu de evenimente pe principiul efectului domino, în care cele două elemente au un rol important.
Distribuie dacă îți place
Related
Discover more from Forever Young
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
1 Comentarii
[…] articolul trecut am vorbit, sau cel puţin am încercat să îmi spun părerea, despre realitate şi ce reprezintă aceasta. Astăzi o să încerc să trasesc câteva idei legate de VIAŢĂ. […]