theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

LOVERBOY

Prima dragoste nu a fost niciodata mai periculoasa
Eu personal nu mă așteptam la ceva foarte măreț, dar pot spune că a fost un film decent, care tratează una dintre problemele acute ale societății românești: prostituția și traficul de persoane. Pe majoritatea îi dezamăgesc filmele românești, nu pot spune că e o dezamăgire totală dar nu se ridică în totalitatela înălțimea realității pe care vrea să o prezinte.
De ce ”Loverboy” – am ”googleit” puțin și am descoperit că loverboy, înseamnă în lumea interlopă, nume dat de poliție băiatul care adună fetele pentru export.
Acțiunea se desfășoară într-o vară în Hârșova și pe malul Mării Negre.
Luca este un adolescent de 20 de ani, a cărui părinți sunt plecați peste hotare la munca, iar el rămas singur acasă încearcând să facă ce știe pentru ”bani debuzunar” și multă distracție. Este narcisist și foarte transparent. Este acel ”bad boy” nonșalant de care fetele de la țară se îndrăgostesc imediat, dar el rămâne rece. Din fericire pe personajul lui Luca, care nu se dezvoltă foarte mult, îl salvează șarmul personal al actorului, care mie personal îmi dă senzația că se joacă pe sine. Activitățile lui Luca nu scap neobservate de către poliție, dar acesta știe să își manipuleze atât de bine victimele încât scapă de fiecare dată.
La începutul filmului ne este prezentată și una din fetele plasate de el, o blondă, care după 15 minute apare în altă secvență pe o masă de la morgă.
Veli este dintr-o familie de ciobani de modă veche, cu principii comuniste. Inițial aceasta nu îi este pe plac lui Luca, dar ulterior i se dăruiește în întregime îndrăgostindu-se de el, chiar dacă știe exact cine este și cu ce se ocupă (”Știu ce ești”). Fuge de acasă și se mută cu acesta.
Pe parcursul filmului, Luca ne dă senzația că parcă ar începe să se îndrăgostească încet încet de Veli. Dacă Luca o iubește cu adevărat pe Veli, nu avem de unde să știm, probabil doar el știe. Poate un factor al acestor emoții și complicații este și faptul că Veli era virgină, iar Luca a fost primul ei băiat.
La un moment dat aceștia se ceartă, iar Luca îi spune să plece. Ulterior o găsește și își cere iertare ”Te rog frumos să mă ierți. Te iubesc. Tu mă iubești pe mine. Tu ești prințesa mea.” Cert este că nimic nu este ceea ce pare …
Este un joc de nuanțe în care cei doi adolescenți care sunt sau nu împreună. Scenele dintre cei doi sunt directe și abrupte, mult prea sincere pe alocuri, iar cele de sex parcă sunt luate dintr-un film porno făcut de amatori.
La un moment dat cei doi poartă o discuție despre ce face el:
”Luca: Oricum nu te luam. Te fac ăia varză acolo
Veli: Ești cumva gelos
Luca: Nu
Veli: Păi nu ai zis tu că sexul nu e important
Luca: Hai să nu mai vorbim despre asta
Veli: Am zis că pot. Dacă am zis că pot, înseamnă că pot”
Finalul te lasă cu un gust amar, și surprinzător, te aștepți ca totul să se termine cu bine, iar Luca să o salveze pe Veli din mâinile proxenetului în care tot el a adus-o.
Una din replicile foarte acide care mi-a plăcut a fost „În fiecare lucru rău există un lucru bun şi în fiecare lucru bun există un lucru rău”
Criticii de film spun că dialogul este subțire, artificial și foarte puțin credibil, mie mi se pare destul de realist, parcă inspirată pe alocuri de discușiile dintre proxeneți. Este un film slab dar mesajul foarte puternic îl face un film decent.
Pe lângă prostituție filmul putem spune că ne arată mai multe aspecte cu deficit din societatea românească. Ce se întâmplă cu adolescenții ai căror părinți pleacă să muncească peste hotare pentru a le fi copiilor mai bine; fetele care ar trebui să învețe că nu orice zboară se mănâncă și că orice mașină scumpă a cărui proprietar are până în 20 de ani nu e un ”good boy”; băieții să aibă grijă că ”ulciorul nu merge de multe ori la apă”, iar după distracții de acest gen pot ajunge în cel mai fericit caz ”la mititica”.
Urmează să ma uit acum la ”Nașa” și ”Periferic
POSTAREA ANTERIORA
Cel mai bun prieten al omului!
URMĂTOAREA POSTARE
Tigru din Sibiu!
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

3 Comentarii

 • […] carte dar doar una îmi trece în aceste momente prin cap (culmea morala este o replică din Loverboy – considerată de critici stupidă) – ”În orice lucru rău există un lucru bun și în […]

  RASPUNDE
 • 15 March, 2012 la 13:20

  […] 3săptămâni și 2zile“ [2007] 10. 5 filme românești pe care le-ai recomanda – “LoverBoy” [2011] – “Nașa“ [2011] – “Periferic” [2010] – “Milionar de […]

  RASPUNDE
 • 4 March, 2012 la 18:23

  […] și cronică de filme. Am mai făcut câteva cronici de filme: Man on a Ledge, J.Edgar, LoverBoy. M-am uitat săptămâna trecută la mai multe filme, dar pentru început o să-l abordez pe cel […]

  RASPUNDE

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!