theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

La inceput a fost minciuna – Oana Heller

La început a fost minciuna” este romanul de debut al Oanei Heller. Acest roman face parte dintr-un proiect trans-media amplu care va conține nu numai volumul 2, ci și o serie de benzi desenate și romane grafice
LIAM
Sunt multe de spus despre acesta carte dar nu știu de unde sa încep de aceea am și tărăgănat atât de mult recenzia acestei cărți din momentul în care am terminat-o.
Ca întotdeauna coperta și titlul unei cărți sunt semnificative pentru acțiunea ce are loc în aceasta. De aceea de cele mai multe ori eu personal aleg ce citesc după nume sau copertă. De această dată însă nu acestea au fost motivele principale. De această dată autoarea și pasajele dezvăluite de aceasta pe blog au fost motivele ce m-au intrigat și m-au determinat să citesc această carte. Singurul regret al meu este că trebuie să aștept până va apărea continuarea, pentru că acest roman are o continuare.
Pentru că eram deja captată de intriga acestui roman am vrut să îl citesc pe nerăsuflate. Aproape mi-a ieșit. Zic aproape pentru că nu este genul de roman pe care să îl citești într-o zi, și asta nu datorită celor 485 de pagini, ci datorită filozofiei/psihologiei din acesta. Datorită acestor elemente fiecare capitol te face să te oprești puțin și să îți pui câteva întrebări.
Romanul este scris la persoana întâi din perspectiva mai multor personaje, în principal din perspectiva celui pe care eu îl consider personajul principal – Thouma. Singurul personaj care nu a primit dreptul de a se exprima personal și care eu consider că merita minim un capitol este Tatiana, logodnica lui Eric. Ce mi-a plăcut foarte mult este că romanul este construit în jurul personajelor, nu invers.
Personaje LIAM
Legat de momentele ce te fac să te oprești din citit, uneori întrerup acțiunea fix când aceasta devine mai interesanta, ceea ce pe de-o parte este frustrant, dar frustrarea începe să-ți treacă în momentul în care continui lectura și descoperi răspunsul unor întrebări pe care ți le-ai pus în capitolele anterioare.
Îți dai seama pe de-o parte ce se va întâmpla în carte încă din epilog. Ceea ce mie personal mi-a plăcut foarte mult este că acțiunea primelor 14 pagini, care au un titlu destul de semnificativ – Confruntarea – este extrasă din jumătatea capitolului final.
Sfârșitul romanului este unul neașteptat. Fix cele câteva rânduri de pe ultima pagina ale acestui roman ne dezvăluie posibilul conflict al celui de-al doilea volum.
– Eric e un copil la ușă.
Ah, nu am greșit apartamentul! Șocat, îl analizez pe tip din cap până în picioare. Dar dacă sunt unde trebuie, ce naiba este cu tipul ăsta frumușel în șosete care deschide ușa? …
Când vine vorba despre subiectul acestui roman, pot spune ca pe de-o parte este tipic, datorita triunghiului amoros creat, detaliul care oferă diferența este cine cu cine se află într-o relație, dar și vârsta personajelor, sau mai degrabă diferența de vârstă.
Am văzut diferite ziare online care au introdus cartea doar în rândul celor legate de homosexualitatea – un subiect considerat încă tabu de către societatea românească. Eu consider că subiectul principal nu a fost relația dintre doi bărbați ci curiozitatea și rebeliunea adolescentina de a încerca totul, în special ceea ce este interzis – pentru că știm cu toții că ceea ce este interzis vream cu mai multă ardoare.
Vedem cum personajul principal evoluează pe întreg parcursul romanului și trece prin diverse etape ale unei relații, punându-ți constant întrebări, și vrând mereu mai mult de la el cât și de la cel cu care se întâlnește.
Thouma pare adolescentul tipic de liceu preocupat de orice altceva decât de școală. Este extrem de conștient de statusul său social, uneori chiar prea critic cu el însuși. Arogant, ironic, sarcastic sunt doar câteva dintre atributele ce îl definesc, cu toate că uneori acesta poate să fie chiar și timid. Este genul de băiat inteligent care nu se obosește să învețe pentru școală, dar își folosește acestă inteligență pentru a primi ceea ce dorește, calculând cu atenție fiecare pas făcut. Prietenul cel mai bun al acestuia este fix opusul acestuia.
Eu consider că scânteia care pornește ”motorul” acestui roman este curiozitatea copilărească a lui Thouma care duce la manipularea familiei și prietenilor, creându-se astfel un lanț de minciuni, care la un moment dat se va rupe datorită unei zale slabe.
Cred că este primul roman căruia îi fac recenzia și nu mă îndur să spun măcar puțin din conflict pentru că aș strica tot farmecul.
În momentul când m-am apucat de scrierea acestei recenzii și am vrut să caut anumite pasaje sau detalii din carte am simțit lipsa unui cuprins, dar acesta este un detaliu mult prea mic.
Sunt multe de spus, sunt multe de înțeles și la fel de multe momente și întâmplări interesante de citit din acest roman. Eu personal mi-am propus să îl recitesc, dacă nu acum, atunci cel puțin înainte de al doilea volum. Până atunci puteți comanda cartea printr-un email la adresa oana.heller@gmail.com, iar odată cu comanda cărții veți primi și un semn de carte cu unul dintre personajele acestui roman.
Categorie:Recenzii Carte
POSTAREA ANTERIORA
Santander Italian GP F1 2014 – Monza – Autodromo Nazionale di Monza
URMĂTOAREA POSTARE
Singtel Singapore GP F1 2014 – Singapore – Marina Bay Street Circuit
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

1 Comentarii

  • 20 August, 2015 la 11:23

    […] unei colege de blog – blogul Bibliocarti, pe care o recomand tuturor. Găsiți recenzia cărții AICI. Legat de acesta carte, acum câteva luni a apărut si continuarea, care sper sa ajungă pana […]

    RASPUNDE

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!