Invenții ale tehnologiei ce au schimbat viața oamenilor?!
Nu este tehnologică, dar cea mai bună descoperire a omenirii a fost focul. Descoperirea focului a dus la progres.
Poezie, Poezie
Hai să scriem pe hârtie
Dar hârtia-i digitală Ca s-o vadă o-ntregă țară
Uite așa am evoluat
Primele inscripții au fost
Scrijelite pe-un perete
Egiptenii au făurit
Dintr-o anumită plantă
Un papirul gălbejit
Un englez pe nume Wheatstone
Vrând să audă un saxofon
Prin 1827 a avut o viziune
Și uite așa a inventat minunatul microfon
Dar să nu îl uităm p-emigrantul rus
Ce-a adus pe fețele copiilor o picătură
De râs, creând ursulețul de pluș
După ce zărit o caricatură
Nu mai continui cu poezie că nu stau bine cu rimele. Nu poți sistematiza în câteva rânduri care sunt cele mai mari invenții sau care au adus cele mai mari beneficii omenirii. O să vă spun doar câteva vorbe despre unele dintre invențiile pe care le consider eu benefice pentru oameni.
Prin 1921 un student a inventat detectorul de minciuni. Trei ani mai târziu are loc primul zbor în jurul lumii. În 1927 are loc prima convorbire transatlantică – aceasta a durat 3 minute și a costat cât jumătate din prețul unei mașini. Doi ani mai târziu americanul Paul Galvin inventează primul radio auto. În același an ia naștere una dintre cele mai mari și cunoscute mărci de mașini – Ferrari.
În 1935 bărbații devin cei mai ferici – Kreugers începe să îmbutelieze berea în cutie.
În 1936 se ridică de la sol primul elicopter funcțional – acesta a fost creat de germanul Heinrich Focke.
4 ani mai târziu, copiii râd în fața televizorului la aventurile lui Bugs Bunny.
Acum să mergem puțin în trecut! Părintele belgian Ferdinand Verbiest a proiectat prima încercare de ”mașină” în anul 1672 pentru împăratul Chinei din acel moment. De aici până la primul autoturism diesel a fost doar un pas de cam 200 de ani. În 1893 Rudolf Diesel a dezvoltat primul motor diesel.
La doar 6 ani de la motorul Diesel, Henri Pieper a dezvoltat primul motor petro-electric – astfel luând naștere prima mașină hibridă. Oricum vehiculele hibride au devenit disponibile întregii populații deabia în anul 1997 când cei de la Toyota au lansat pe piață Prius.
Tehnologia a avansat iar cei de la Toyota au îmbunătățit tehnologia creând Hybrid Synergy Drive – un sistem cu ajutorul căruia vehicul poate funcționa doar pe motor, doar pe baterii, sau o combinație a celor două. Cu ajutorul acestui sistem autovehiculele pot înainta doar pe baterie.
De ce hibrid?! E la modă să fi eco (am mai discutat despre asta și în trecut), dar lucrul cel mai important este ca și nepoții noștri să aibă o planetă pe care să trăiască.
Suntem din ce în ce mai mulți pe această planetă, și aproape fiecare individ deține o mașină. Această mașină consumă combustibil – care este una dintre materiile prime epuizabile ale pământului. Cel puțin la noi în țară prețul combustibilului este excesiv de mare. Cu doar un calcul simplu și la obiect, realizezi că să îți achiziționezi o mașină hibridă nu mai este un moft sau un lux.
În modul acesta nu faci economie doar în buzunarul tău, dar câștigi și aer mai curat pentru tine și cei ce vor urma după tine.
Prin 1824, Joseph Fourier, fiul unui croitor a descoperit că planeta noastră consumă din ce în ce mai multă ”energie” – efectul de seră. De atunci și până în prezent oamenii au început să realizeze cu adevărat ce spunea Fourier acum aproape 200 de ani.
Precedentul există (
Toyota Prius Hybrid deține locul 1 în vânzări, în jur de 1 milion unități, atât în SUA cât și în Japonia), standardele la fel, trebuie doar să realizăm că este în interesul nostru, al tuturor să păstrăm planeta mai curată.
Articol realizat pentru
Etapa nr.18 a concursului SuperBlog 2012.
Distribuie dacă îți place
Related
Discover more from Forever Young
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
1 Comentarii
bravo ca participi la concursuri…ne anunti si pe noi daca vei castiga…