Astăzi a fost adoptată legea care permite eutanasierea câinilor maidanezi din România. Legea care permite eutanasierea este promulgată de multă vreme și nu este nimic în neregulă cu ea. Eutanasierea este definită ca fiind actul medical nedureros, produs de către un medic veterinar asupra animalului bolnav incurabil, pentru a-i curma suferința.
Astăzi de fapt s-a votat o ală formă a acestei legi. Conform declarațiilor publice ale conducătorilor acestui stat, animalele vor trece printr-un proces de triere din punct de vedere al sănătății, pentru a se stabili care câine trebuie eutanasiat și care poate fi dat spre adopție. Trierea o vor face medici veterinari care se ocupă de aceste adăposturi, urmând ca, după 14 zile, dacă nu au fost adoptați câinii rămași, să fie eutanasiați.
În primul rând trebuie să înțelegeți un lucru. Iubesc animalele, câinii mai mult ca pisicile. O singură dată am avut un incident cu un câine, în rest pot să mă stăpânesc destul de bine în preajma unei haite. Spunând astea as vrea să o luăm într-o ordine.
Avem faptele: pe străzile capitalei sunt peste 65.000 câini vagabonzi. Dintre aceștia majoritatea sunt nesterilizați, ceea ce înseamnă că la anul aceștia vor fi și mai mulți dacă nu se face ceva. Nu mai spun de câinii ce sunt în restul județelor.
(chiar acum când scriu acest articol haita de câini a cartierului latră cred că în semn de protest la lege)
Pentru a prinde măcar o parte dintre acești câini este nevoie la început de un efort, în primul rând financiar. De înțeles că în momentul când aceștia vor fi prinși trebuie să existe totuși adăposturi unde să fie plasați – nu cele ale ONG-urilor, care iau banii și a doua zi le deschide ușa.
După ce sunt prinși trebuie controlați de un doctor, și din punctul meu de vedere, în primă fază, castrați pentru a nu se mai înmulții. Am zis efort financiar: pentru hingheri, pentru hrana animalelor în adăposturi, dar și pentru doctorii care se ocupă de aceștia. O soluție, din punct de vedere al doctorilor, ar fi și apelarea la studenții de la Medicină Veterinară – câinii sunt verificați, iar studentul face practică.
Cei care nu sunt revendicați, mi se pare și normal să fie eutanasiați. Nu vorbim de cruzime – această lege este în vigoare și în SUA (Dacă după 7, 15 sau 30 de zile – depinde de la oraş la oraş – animalul nu este ridicat de către stăpân sau nu este adoptat, acesta este eutanasiat)
Când este vorba de stăpân/proprietar, nu mă refer la acele persoane care se duc la un adăpost și iau pe semnătură unu sau doi, cărora le fac o cușca la colțul blocului și le aruncă ceva de mâncare. Mă refer la persoanele care chiar vor un câine în casă, îi dau să mănânce, au grijă de el și care, dacă acel câine mușcă pe cine, este trasă la răspundere. Dragostea față de orice vine cu responsabilitate.
Am văzut acum la televizor, o doamnă care plângea cu atâta patos pentru câinii din adăposturi. Dragă doamnă, dacă unul dintre acei câini v-ar fi omorât nepotul, sau dacă o haită v-ar fi atacat pe dumneavoastră și v-ar sfâșia, v-ați fi comportat la fel.
Este totuși eutanasierea o soluție? Din punctul meu de vedere da.
Alocația unui copil de până la 2 ani este de 200ron, iar între 2 și 18 ani este 42ron. Pentru un câine vagabond aflat într-un adăpost se cheltuie în jur de 200 euro.
Acum, în al douăsprezecelea ceas, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor) a suplimentat numărul hingherilor pe străzi. Foarte bine că îi adună și îi bagă în adăposturi, dar ce va urma după? Îi vor sui, ca în alte dăți în mașini și le vor da drumul la marginea pădurii din Urziceni?
Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA, a declarat că acum câteva zile că în cazul în care se va opta pentru eutanasierea câinilor fără stăpâni aceștia pot fi adunați de pe stradă în 12-18 luni. Nu este cea mai umană soluție, dar cea mai eficientă.
Păcat că a fost nevoie de o tragedie pentru a se lua în sfârșit o măsură. Pe acest subiect se pot discuta multe, dar inutile acum. Măsuri? La referendumul care se va organiza in capitală cred că majoritatea vor vota împotriva eutanasierii – adică a păstrării câinilor în strada.
Care este părerea vostră legată de proiectul de lege aprobat astăzi?
Distribuie dacă îți place
Related
Discover more from Forever Young
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
2 Comentarii
200 de euro??? Valiuuuu! Din banii cui? imi plac si mie animalele, dar nu cred ca ar trebui sa umblam pe strada cu frica lor.
Cat despre iubitorii care protesteaza, asa cum tin acasa un bichon-nu-stiu-care, pot sa ia si un maidanez mult iubit.
Apropos de asta, jos palaria in fata celor care in loc sa protesteze, au luat cate un cutulica acasa si il iubesc acolo, nu pe retelele de socializare. Stiu ca mai exista si astfel de oameni.
Nu ma intereseaza in cel fel scapa de ei, dar nu e posibil sa umbli cu frica zi de zi din cauza lor. Poate ca ziua nu sunt agresivi, dar noaptea e pericol…
Au fost dati in care am fost inconjurat de 15-20 de caini si nu exagerez deloc!!! Norocul a fost sa scap nemuscat.
In schimb, o data am fost muscat miseleste de un caine, pe la spate… asadar…