theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Seceta de voturi

Salutare tuturor. Ieri Romania și-a votat consiliile locale, consiliile județene și primarii. Eu nu am fost la vot in acest an pentru ca am dorit să văd cum se desfășoară sondajul exit-poll. Astfel am ajuns să particip ca voluntar la realizarea exit-poll-ului pentru una dintre instituțiile acreditate de Biroul Electoral Central (BEC). Numele celor 17 institutelor acreditate pentru realizarea de exit poll-uri pentru alegeri sunt publicate pe site-ul instituţiei.
Știu că v-ați săturat de politică, dar am observat un lucru, destul de important din punct de vedere al informării. Românul nu este informat, de aceea voi încerca să clarific câteva lucruri. Nu vreau să vă plictisesc, dar aș dori să încep cu niște articole de lege pentru a lămuri câteva aspecte legate de secretul votului dar și de exit-poll.
Art. 1
(2) Consilierii locali si consilierii județeni, precum si primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat de către cetățenii cu drept de vot din unitatea administrativ-teritoriala în care urmează să-și exercite mandatul, potrivit legii.
Art. 75
(1) Pot efectua sondaje de opinie la ieșirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societățile comerciale ori organizațiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie si care sunt acreditate de Biroul Electoral Central, prin hotărâre, in acest sens.
Operatorii de sondaj ai acestora au acces, in baza acreditarii instituției pentru care lucrează, in zona prevăzută la art. 83 alin. (1), fără a avea acces in interiorul localului de vot.
(2) In ziua votării este interzisa prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de închiderea votării.
Ce înseamnă de fapt exit-poll?!
Conform DEX ”ÉXIT-POLL, exit-polluri, s.n. Sondaj electoral efectuat la ieșirea de la vot a alegătorilor. – cuv. engl.”. Mai în detaliu, acesta reprezintă un tip special de sondaj de opinie pe teme politice electorale care se realizează față-în-față în ziua alegerilor în rândul votanților, la ieșirea din secțiile de votare.
Operatorii de sondaj exit-poll acreditațiau acces, în baza acreditării. În imobilul în care funcționează secția de votare și în raza de 500m din afara acestuia, fără a avea acces în interiorul localului de vot.
Este dreptul votantului să refuze să răspundă la întrebările exit-poll. Mai jos vă voi spune prezenta 8 scuze ale românilor în momentul în care refuză ?
– nu știu / nu mă interesează ce înseamnă asta
– sunt obosit – în mare parte această scuză este prezentată dimineața și seara
– sunt grăbit – asta cu toate că în momentul intrării pe ușa secției de votare se mișcă cu viteza melcului
– altă modalitate de a evita răspunderea la întrebări este ieșirea cu căștile în urechi, deoarece te poți face pur si simplu că nu auzi.
– o modalitate mai puțin jignitoare este cea în care părăsești secția de votare vorbind la telefon
– unii părinți își ”folosesc” copiii pe post de scuză – este cea mai sinceră și nevinovată metodă prin care eviți întrebările. (am pus folosesc între ”” deoarece mi se părea un cuvânt prea dur)
– votul meu este secret, o să văd la televizor cine se preconizează că va ieși – daca nu ar vrea nimeni să răspundă la întrebări, la televizor nu s-ar da nici un rezultat.
– cea mai haioasă scuză a fost: ”nu răspund la provocări”
Ce am învățat din experiența asta? Mi-am confirmat faptul că nu trebuie să judeci omul doar după haine și prima impresie, că te va uimi. Am mai învățat că unii oameni sunt așa de acrii încât nu pot fi îndulciți nici cu o tonă de ciocolata.
Aș vrea, ca tineretul din ziua de astăzi să rețină următoarele vorbe spuse de unul dintre votanți, un domn educat, trecut de mult de prima tinerețe, mi-a spus o vorba pe care o consider destul de adevărată: ”Consider că ar trebui să existe o lege, prin care să ne interzică nouă, celor trecuți de 60 de ani, să mai votăm. Este momentul ca tineretul din ziua de azi să-și aleagă conducătorii, să nu mai ne lase pe noi să le alegem viitorul
Categorie:News Blog
POSTAREA ANTERIORA
(NE)Ideall
URMĂTOAREA POSTARE
Spuff
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!