theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Sanctus – Simon Toyne

În ultimul timp nu v-am mai scris nimic despre cărți, chiar daca am citit câteva. Astăzi însă m-am gândit să vă vorbesc despre o carte pe mine m-a ținut cu sufletul la gură. Este vorba de romanul Sanctus – Simon Toyne, fiind primul roman din seria trilogii ”Sancti”
Sanctus book covers
Simon Toyne ne destăinuie cum și-a dat seama că dorește să scrie – ”Într-o vreme am vrut să fiu actor, până mi-am luat licența în literatură engleză și teatru la Goldsmiths College din Londra și mi-am dat seama că nu era, de fapt, chiar ceea ce-mi doream. Actorii spun poveștile altora. Eu vroiam să spun propriile mele povești”
Cartea este formată din 7 capitole nu foarte lungi, structurate în mici subcapitole desfășurate în mai multe locații, ce formează subiectul acestui roman, și te țin cu sufletul la gură. Pe parcursul romanului, am avut câteva tentative de a sării peste câteva subcapitole pentru că ardeam de nerăbdare să aflu ce se va întâmpla, dar m-am gândit că voi pierde detalii care rezolvă misterul.
Ideea acestei cărți a pornit în urma unei călătorii obositoare, în Franța, cu familia. Acolo a descoperit frumoasele coloane spiralate ale Catedralei din Rouen ce a devenit în primul său roman ”Citadela” – mănăstirea din orașul Ruina, situat în Turcia.
Citadela este lăcașul celui mai vechi cult religios al omenirii, dar și locul celui mai misterios ordin – Ordinul Sanctus, care este protectorul textului original al Bibliei – care pe parcursul romanului este intitulată Biblia eretică – și al Sacramentului. În măruntaiele acestui munte se află Sacramentul – secretul atât de terifiant ce este păstrat de călugării acestui ordin.
Thriller religios, psihologic sau roman polițist, de dragoste? În ”Sanctus” veți găsi câte puțin din toate, chiar dacă romanul se axează în principal pe ideea că biserica prin religie ascunde o taină secretă, pentru care biserica ar face orice să o țină ascunsă – o ficțiune cu parfum de realitate.
Acțiunea romanului începe cu motivul, cauza, acestei povești – un călugăr îmbrăcat în verde, simbol al ordinului Sanctus, se prăbușește din vârful Citadelei. Gestul său face înconjurul lumii – de la Vatican, la Rio de Janeiro și New York. Peste tot se vorbește despre gestul acestuia. Acesta este momentul prielnic de îndeplinire al unei profeții, ce va elibera lumea de cel mai mare păcat al său.
Ulterior ni se pune în față o ”ghicitoare” a cărui răspuns arzi de ardoare să îl afli, atât tu, cât și o parte din personajele acestui roman. Ghicitoarea vine sub forma unei tăblițe antice pe care sunt cioplite simboluri dintr-o limbă veche, cunoscută de foarte puțini – limba tribului antic mala. Acest text antic are forma literei sacre Tau – simbol al soarelui și al celui mai vechi zeu (sumerienii îl numeau Tammuz, romanii Mithra, iar grecii Attis), însemnând viața, învierea și sacrificiul sângelui.
Tau
Acest roman este și povestea a doi frați siamezi lipiți la nivelul abdomenului, Liv Anderson – o jurnalistă extrem de curioasă, reporter de investigații, și Samuel – călugăr uns ”Sanctus”, cel care s-a prăbușit din vârful Citadelei. Semnul lăsat pe cei doi frați, în momentul separării (litera Tau), este dezvăluit în roman într-un moment cheie, dezvăluind astfel o parte din intrigă.
Sunt bună la a descoperii mistere, dar de această dată variantele mele au fost spulberate cu fiecare capitol. Sfârșitul cărții este mind blowing și te face să iei în mână următorul roman al seriei pentru că vrei mai mult. Continuarea acestei cărți este romanul ”Cheia” despre care momentan vă spun că este la fel de interesant ca și acesta.
Mai jos veți putea vedea, doar dacă doriți, 5 video ce vă vor face să vreți să citiți cartea, asta dacă nu v-a convins recenzia mea.
Articol participant la campanie “Citeşte şi câştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii“, iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL.
Categorie:Recenzii Carte
POSTAREA ANTERIORA
Amintiri din copilarie
URMĂTOAREA POSTARE
Noua Facere – Biblia Eretica
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!