theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Perfume: The Story of a Murderer

Am zis eu că duminică fac zi de cronică de film + că m-a rugat Marius de la Blogatu să fac cronici de film (am început cu ”Burlesque” – nu mă cred mare cronicar, doar îmi dau cu părerea), dar nu m-am putut abține să nu vorbesc astăzi de un film ce mi l-a recomandat Refu aseară.
Cei care mă cunosc știu că sunt foarte greu de satisfăcut din punct de vedere al recomandărilor de filme, deoarece am văzut majoritatea din ce se poate vedea, chiar și pe alea proaste. Așa că după jumătate de oră de enumerat vreo 25 de filme în sfârșit a apărut numele unuia de care nu auzisem și după titlu părea extraordinar de interesant. (Off topic: am zis că updatez pagina A-Z Filme și nu las numai filmele care mi-au plăcut ci voi face o listă cu toate filmele pe care le-am văzut)
Este vorba de filmul ”Perfume: The Story of a Murderer” (2006) și este ecranizarea romanului criminalistic ”Perfume” al lui Patrcik Suskind (1985). Este un film ce poate fi încadrat cu succes în aceiași categorie cu ”Dorian Gray
*click pe poster – download torrent
Nota acordată pe IMDB este de 7.5. În ditribuție nu se află actori foarte cunoscuți – cu excepția lui Dustin Hoffman, dar nici nu cred că avea nevoie pentru că i-ar fi diminuat filmului din măreție.
Și da, îți dă sesnzația că titlul spune totul – parfumuri și crime; niciodată nu este atât de simplu. Filmul ăsta are substraturi și subînțelesuri pe care încă nu le-am deslușit. Oricum pot spune că a sărit instant în top 10 al filmelor care mi-au plăcut ever din tot ce am văzut până acum, și nu pe orice loc, ci chiar pe locul 1. Și credeți-mă sunt greu se impresionat.
Îmi este și frică să încerc să vorbesc despre acest film (dar o să o fac), pentru că ce voi zice poate nu vi se va părea destul de potrivit pentru a-l viziona.

Povestea pare pentru început simplă deoarece este vroba despre un băiat/copil orfan foarte bolnăvicios născut în Franța anilor 1738. Devine deosebită datorită harului său unic: mirosul hiperdezvoltat. Acesta face o pasiune pentru mirosuri. Filmul al fi unul simplu, despre viața unui tânăr cu o capacitate deosebită, dacă acesta nu și-ar dorii mai mult – să descopere parfumul ideal, un parfum care să seducă înstantaneu pe toată lumea. Numele băiatului este Jean-Baptiste Grenouille (interpretat de Ben Whishaw)
Filmul începe aproape cu sfârșitul, citirea sentinței. După care urmează replica de introducere în film care mi se pare destul de bine aleasă: ”În Franța secolului al optsprezecelea, a trăit un om care era unul dintre cele mai înzestrate și mai notorii personaje ale vremii sale. Numele său era Jean-Baptiste Grenouille, iar dacă numele său a fost uitat astăzi e din singurul motiv că întreaga sa ambiție era limitată la un domeniu care nu lasă urme de istorie. La domeniul trecător al parfumului”. Accentul pus și rezonanța cuvântului ”notoriu” te face curios.
De aici filmul ne introduce în viața lui. De mic se dovedește a fi un luptător. Acesta este născut de către mama sa fix sub taraba unde vindea pește, și supraviețuiește miraculos datorită harului sau. Mama sa este spânjurată deoarece l-a părăsit. Ajunge la un orfelinat unde chiar în aceea seară mai trece printr-o încercare, în care alt copil vrea să îl sufoce.
Când acesta împlinește 13 ani este vândut de către doică pentru 7franci unui tăbăcar. Peste câțiva ani tăbăcarul îl ia cu el în Paris pentru a transporta pieile. Aici Grenouille descoperă noi mirosuri. Acesta este fermecat în special de o fată care vinde mirabelle și o omoară din greșeală. Aici începe și obsesia lui pentru a îmbutelia și a păstra mirosul. În timp ce distribuie piei ajunge în prăvălia unui celebru parfumier: Giuseppe Baldini.
Acesta din urmă rămâne uimit de tânărul Grenouille și îl cumpără de la tăbăcar, contra sumei de 50 franci, pentru a devenii ajutor de parfumier. Ca ucenic la Baldinii învață că parfumul este ca o notă muzicală, adică conține 4 esențe. Fiecare parfum are 3 note principale: cea de suprafață, cea de durată și cea esențială, acestea fiind compuse fiecare din câte 4 note, fiind nevoie de 12 note în total.
Baldinii îi povestește tânărului Grenouille o legendă despre un parfum găsit în mormântul unui faraon care odată eliberat, după atâția mii de ani, a făcut întreaga omenire să se creadă în Paradis. 12 esențe ale acelui parfum au fost identificate, dar a treisprezecea – cea vitală, nu a putut fi identificată niciodată. Baldinii îi mai spune că orașul unde trebui să învețe fiecare parfumier celebru este Grasse. Îi promite tânărului Grenouille că în locul a 100 de rețete de parfumuri îi va da bani și îl va trimite acolo.
Ajuns acolo acesta încearcă să obțină parfumul perfect, prin omorârea diverselor tinere de al căror miros este atras. Datorită crimelor sale este chemat în ajutor episcopul pentru a excomunica criminalul încă necunoscut. Ultima sa victimă este fata unuia intre cei mai mari parfumieri din Grasse – Antoine Richis. Acesta observase că sunt omorâte doar fetele virgine, dar totuși nu reușește să își salveze fiica. Fiecare fată reprezenta pentru el o aromă, iar cea de-a treisprezecea o regăsește în prima sa victimă de care își amintește și de la care a pornit întreaga sa obsesie.
Acesta este condamnat la moarte, pedeapsa lui fiind: legat de o cruce de lemn și lovit de douăsprezece ori cu o bară de fier pentru a-i fi rupte încheieturile brațelor, umerilor, șoldurilor și picioarelor, apoi va fi spânzurat până la moarte. În ziua execuței, tânărul Grenouille desface sticla cu parfumul creat și reușește să ”îmbete” mulțimea cu mirosul parfumul creând o adevărat orgie sexuală. Acesta fuge și scapă de execuție, dar descoperă că în ciuda faptului că are lumea la picioare și poate face pe oricine să simtă iubirea, singurul lucru pe care nu îl poate realiza este de a fi el iubit și de a iubi. Realizând acestea, în momentul când ajunge la locul unde s-a născut se stropește cu parfumul, și este mâncat (la propriu) de mulțimea ”îmbătată” (încă o dată) de aromă.
Chiar dacă este un film calm, fără acțiune multă, te face să rămâi pironit în scaun 2h și ceva pentru că are acel ceva, acel mister care te farmecă. Eu îi dau nota 10. Se spune că nu există perfecțiune, și că nota 10 este a profesorului. Nu știu cine este profesorul filmului, în general, dar pentru mine acest film MERITA mai multe Oscaruri decât a luat Titanicul. (singurul premiu luat a fost ”Premiul Bambi” – este un premiu acordat anual de mass media în Germania)
POSTAREA ANTERIORA
Video si Imaginea de Joi (VI)
URMĂTOAREA POSTARE
Elixirul iubirii și salvarea unui muzeu
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

10 Comentarii

  • 21 August, 2012 la 11:45

    […] puteți găsi și o cronică a unui film excepțional despre arta preparării parfumurilor: Perfume: The Story of a Murderer  Share […]

    RASPUNDE
  • 11 April, 2012 la 21:55

    e superb filmul , l-am vazut si eu :X:X Mi-a recomandat o colega acest film , e incredibil

    RASPUNDE
  • 15 March, 2012 la 13:18

    […] două lepșe. Azi o să o onorez pe cea cinefilă. 1. Filmul preferat De curând am văzut ”Parfume: The Story of a Murderer” și am spus că a sărit instant pe locul I al filmelor care mi-au plăcut, dar nu îmi pot […]

    RASPUNDE
  • 9 March, 2012 la 22:01

    Filmul l-am vazut pe protv acum 2-3 luni.. c-am asa.. extraorinar film

    RASPUNDE
  • 8 March, 2012 la 22:12

    Cartea bate filmul! Trebuia sa dai detaliile altfel, sa induci oamenilor curiozitate maxima. Stii ca eu sunt carcotasa!

    RASPUNDE
    • 8 March, 2012 la 22:41

      intotdeauna. si pe mine m-a facut curioasa filmul si cred ca imediat dupa ce termin Eureka o sa ma apuc de carte, chiar daca aveam altceva planificat sa citesc

      RASPUNDE
  • 8 March, 2012 la 20:23

    Spui ca in distributie nu se afla actori cunoscuti, dar din start afisul ii arata pe Alan Rickman si Dustin Hoffman, care… daca nu sunt cunoscuti, atunci eu nu ma numesc Alexandra.

    Am vazut si eu filmul si sunt de acord cu tine, e aidoma lui “Dorian Gray”.

    RASPUNDE
    • 8 March, 2012 la 20:26

      De Dustin Hoffman am auzit (dar rolul lui nu mi se pare atât de mare), iar de Alan Rickman nu am auzit 😀 dupa nume serios nu mi se pare cunoscut … later edit: m-am uitat acum pe imdb. Știam de unde mi se pare cunoscut la fata: Snape în Harry Potter

      RASPUNDE
  • 8 March, 2012 la 20:19

    Mă mir că ţi-a plăcut filmul, iniţial nu credeam că-ţi place şi că poate mă înjuri că-ţi dau filme de genul.

    RASPUNDE
    • 8 March, 2012 la 20:21

      mai vreau recomandari dastea!

      RASPUNDE

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!