theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ohl Brad frumos!

A doua zi după trecerea Halloween-ului în magazine au apărut primele semne alea sărbătorilor de iarnă: ornamente pentru brad, dulciuri, etc.
Anul acesta m-am hotărât să-mi schimb bradul de Crăciun, iar astfel a apărut întrebarea: brad natural sau tot brad artificial?
Înainte de a discuta decizia inevitabilă pe care sunt nevoită să o iau, aș vrea să vă vorbesc puțin despre istoria bradului de Crăciun, mai ales că sunt o mulțime de mituri ce înconjoară originile pomilor de Crăciun.
Împodobirea unui brad a devenit o tradiție comună și aproape am uitat că originea lui nu are nicio legătură cu lumea creștină și a venit în schimb dintr-o sărbătoare păgână. Cu multe secole în urmă poporul german folosea pin în fiecare an pentru a sărbători solstițiul de iarnă pe 21 decembrie. Conform mitologiei germanice, pinul ce este veșnic verde ar fi simbolul energiei și le reamintea oamenilor că și în timpul iernii natura nu era moartă.
Mai târziu, când creștinismul s-a răspândit în Europa, această sărbătoare a zilei de 21 decembrie a fost asimilată de creștini, iar bradul a intrat în casele noastre și a devenit bradul nostru de Crăciun. Această tradiție prețuită de a sărbători nașterea lui Hristos în jurul unui copac împodobit este unul dintre cele mai populare și iubite simboluri ale sezonului de Crăciun.
Ca și în cazul multor altor simboluri de Crăciun, bradul are tot felul de legende asociate, iar cea pe care mi-ar plăcea să o împărtășesc cu voi este o poveste minunată auzită acum câțiva ani.
”A fost odată un tăietor de lemne foarte sărac care locuia cu familia în adâncul pădurii. În ajunul Crăciunului s-au așezat la cină când au auzit o bătaie la ușă. Acolo stătea un copil în haine rupte și zdrențuite, palid și flămând.
Tăietorul de lemne l-a invitat pe copil să mănânce, deși nu aveau mare lucru de împărțit, și i-a dat un pat pentru a se odihni. Tăietorul de lemne și familia lui s-au rugat lui Dumnezeu, mulțumindu-i pentru un loc cald și sigur în care să locuiască.
Dimineața devreme, s-au trezit cu cel mai frumos cântec pe care l-au auzit vreodată. S-au dus la fereastră și l-au văzut pe copilul orfan stând alături de un cor de îngeri cântând un colind minunat de Crăciun. Copilul nu mai purta hainele zdrențuite, ci era îmbrăcat într-un halat alb, înconjurat de o lumină strălucitoare.
Când copilul a văzut tăietorul de lemne alături de familia lui, a spus:
– Eu sunt Pruncul Hristos, am primit bunătatea ta și acum acesta este darul meu pentru tine.
Apoi a rupt o creangă dintr-un brad mic și a plantat-o.
– Din această zi, acest pom va da roade de Crăciun și vei avea din belșug chiar și în iarna rece.
În timp ce stăteau ascultând, ramura a crescut într-un copac frumos acoperit cu mere de aur și nuci de argint, iar acea familie săracă nu va mai fi niciodată săracă.”
Revenind la dilema acestui an. Unul este natural și trebuie tăiat și cumpărat în fiecare an. Celălalt este din plastic, dar poate fi folosit din nou și din nou.
Când eram copil știam că se apropie Crăciunul datorită mirosului de portocale și brad, în casă, plus zăpada ce se așternea. Chiar și când am aflat că Moș Crăciun nu există ci că sunt părinții, tot am aștepta cu nerăbdare această perioadă a anului. De câțiva ani încoace tradiția s-a estompat, în mare parte și datorită faptului că nu mai avem zăpadă în această perioadă. Mirosul de brad s-a diminuat și el, până și portocalele și-au schimbat mirosul.
Totuși eu fiind o optimistă incurabilă încă încerc să trăiesc această perioadă din plin, de aceea undeva după Sfântul Nicolae, mă pun să împodobesc bradul.
Acum 6 ani când m-am mutat în apartament am zis că este mai practic din multe motive să-mi cumpăr un brad artificial. Pe atunci nu m-a interesat foarte mult. Am luat unul pricăjit pentru că m-am gândit că va leșina din vina lui Spuff. Din fericire nu a leșinat niciodată, chiar a rezistat eroic.
Care sunt diferențele considerabile între bradul artificial și bradul natural?
În primul rând, unui copac natural îi ia câțiva ani pentru a crește și a ajunge la o înălțime potrivită pentru a deveni brad de Crăciun. În momentul tăierii pierdem din proprietățile acestuia.
Copacii sunt o sursă de oxigen, curăță aerul, absorb substanțele chimice periculoase care ajung în sol, ajută la controlarea poluării fonice, ajută la stabilitatea terenului. Ținând cont că în fiecare an se taie mii de pomi, efectele nu sunt de ignorat.
După trecerea sărbătorilor trebuie să scăpăm într-un fel de săracul copac. Modalități de eliminare ar fi : depozitarea – fiind cea mai proastă opțiune pentru mediu, deoarece copacul va produce metan pe măsură ce se descompune – un gaz cu efect de seră puternic; arderea – ce eliberează emisii în atmosferă. Există și modalități de reciclare, dar nici una dintre soluții nu este optimă.
Altă problemă a bradului natural este și mizeria ce acesta o produce pe durata când stă împodobit în casă.
Avantajul major al bradului artificial este că poate fi folosit mult mai mulți ani. Astfel investiția inițială se amortizează în timp. Acesta nu necesită nici un fel de întreținere și nu va trebui să adunăm ace de pe podea.
Brazii artificiali de Crăciun sunt relativ ușor în raport cu dimensiunea lor, aceștia venind în cutie, ceea ce face ca transportul lor acasă să fie o sarcină ușoară. Odată ce sezonul trece, poate fi pur și simplu împachetat și depozitat până anul următor. Oricine a achiziționat vreodată un copac adevărat va ști că aceștia sunt grei, greu de manevrat și pot face atât în mașină cât și în casă!
Nu am auzit pe nimeni să fie alergic la brazii artificiali, în schimb sunt oameni care pot fi alergici la brazii naturali. Aindromul Pomului de Crăciun – așa cum a ajuns să fie cunoscut – este cauzat de mucegaiurile care cresc pe copaci. Aceste mucegaiuri care apar în mod natural tind să înflorească și să crească rapid atunci când copacii sunt expuși în casele noastre. Peste 50 de mucegaiuri diferite au fost găsite pe pomi de Crăciun și pot fi responsabile pentru declanșarea simptomelor asemănătoare răcelii și a crizelor de astm.
Alte plusuri ar fi felul cum arată și ușurința cu care un brad artificial poate fi ornat. Nu vă mai spun acum și despre multitudinea de modele existente pe piață, iar un loc unde puteți găsi o varietate mare de brazi arificiali este Depozitul de Brazi: brazi artificiali cu zapada, brazi artificiali full 3D, brazi artificiali inteligenți, etc
Articol scris pentru SuperBlog 2021
Categorie:SuperBlog 2021
POSTAREA ANTERIORA
Mobilierul ideal pentru a vă duce baia la următorul nivel
URMĂTOAREA POSTARE
Crăciun de poveste
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!