theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Menajeria lui Jamrach – Carol Birch

Cred în soartă. S-arunci zarurile, să tragi la sorți. Întotdeauna a fost așa.
E ciudat când te aventurezi prima dată în necunoscut. Îți dorești asta și, în același timp, ți-e teamă.
Pentru că este cald afară m-am hotărât ca astăzi să vă prezint o carte ”răcoritoare”. Este vorba despre cartea britanicei Carol Birch – ”Menajeria lui Jamrach”, ce face parte din colecția Strada Ficțiunii Contemporan.
Menajeria lui Jamrach - Caroll Birch
Acțiunea acestui roman începe pe docurile din Londra anului 1857 – unde întâlnești toate culorile și mirosurile mirodeniilor indiene dar și creaturi nemaivăzute. Fiecare descriere a unui loc (Bermondsey, Highway, Watney), mâncare (când Jaffy a mâncat tarta cu zmeură) îți dă senzația că ești acolo – auzi, miroși, guști totul prin felul în care autoarea detaliază în cel mai mic amănunt.
Personal cartea mi se pare o combinație, ce este drept mai sângeroase și mai plină de descriere, dintre ”Mizerabilii” și ”Copiii Căpitanului Grant” sau ”Moby Dick”. Este o carte de aventură cu o doză de fantasy, dar pe de-o parte putem spune că este și un roman de dragoste – prima dragoste, aceea inocentă a copilăriei.
tigrul Jamrach
Este povestea unui puști de opt ani – Jaffy Brown, a cărui viață se schimbă în momentul când este atacat de un tigrul deținut de Jamrach – un comerciant de animale exotice. După trei ani petrecuți la menajerie, acesta începe o noua aventură. Se îmbarcă alături de prietenul său Tim pe o balenieră (Lysander) într-o călătorie de neuitat – scopul călătoriei fiind capturarea marelui dragon din Mările Sudului.
Clipele descrise din momentul prinderii dragonului sunt intense, dezlănțuindu-se iadul – dragonul mușcă doi din membrii echipajului, corabia prinde apă iar membrii echipajului își continuă drumul în două bărci, mulți dintre aceștia mor din cauza apei sărate, iar cei care reușesc să scape devin canibali pentru a putea supraviețui.
Vise. Dragonul, mai mare decât înainte, păşind pe picioarele dinapoi, pe punte lui Lysander, asemenea unui om. M-am cutremurat şi am clipit, alungând umezeala de pe gene.
Sfârșitul este atât trist cât și fericit. Tim este omorât de Jaffy, pentru a supraviețui. În cele din urmă ajunge acasă, dar este plin de remușcări pentru că el a fost cel care a trebuit să-și omoare cel mai bun prieten. Acasă, Jamrach îi dă menajeria, se căsătorește cu Ishabel, sora lui Tim, trăind fericiți.
O călătorie e un rit de trecere, un vis, o oglindire… Vasul e un microcosm al lumii, societatea umană ridicată la putere. Marea nu are nimic rațional. De asta îi atrage deopotrivă pe aventurieri și pe scriitori.” – vocea autoarei
Articol participant la campanie “Citeşte şi câştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii“, iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL.
Categorie:Recenzii Carte
POSTAREA ANTERIORA
Second chance? Never!
URMĂTOAREA POSTARE
Marina Abramovic: The Artist is Present
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!