theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Marti 13

Cu seriozitate despre superstiții – Guest Post cu DR. Emil Calinescu
Salutari BLOGOSFERICE si din deplasare
Astăzi este marți 13, deci mi-am propus să scriu un articol tematic. De fapt voi scrie 2, dar n-am voie să fac reclama altor blogguri. Mă ia CNA-ul :))
Așadar, să vedem întâi ce sunt superstițiile. Pai în științele mele sociale, superstiția este cel mai bun exemplu de fenomene ce corelează statistic, dar care n-au niciun fundament științific. Pe românește, se verifica empiric, dar nu și teoretic. Și da, în mod uimitor, se verifică empiric.
Nu am găsit datele (sursa), dar văzusem anii trecuți o statistica din America legată de această dată. Acea statistică spunea că pe 13 se petrec cele mai multe accidente. Cu mult peste medie. Unii consideră asta a fi neimportant, alții dau vina pe ”consecințe”.
O lege a sociologiei, denumita TEOREMA LUI THOMAS (se găsește și sub alte denumiri) susține că ”un lucru neadevărat devine adevărat prin consecințe”. Aici, oamenii conduc cu frică, ori conduc pe principiul ”oricum e 13, dacă e să se întâmple”, deci din acest motiv ar crește numărul accidentelor. O fi și asta adevărat, nu neg. Eu aș vedea însă acest lucru ca un factor favorizant. Ar accentua un lucru deja existent. Da, am zis bine : DEJA EXISTENT.
Iar legat de ziua de azi, avem de-a face cu o combinare de superstiții. In general marțea e considerată ghinionistă, iar numărul 13 ca fiind blestemat. Iar combinația dintre ele este considerată, uneori pe buna dreptate, fatală. Numărul 13 e ghinionist din multe considerente (unii se leagă de religie, cu 12 apostoli + Iisus cel răstignit), alții vorbesc de chestii mai păgâne, cu tot felul de zei. Legat de ziua de marți explicația ar fi se pare astrologica. Oricum, e vorba de mituri, avem de ales doar intre a le crede sau nu.
Si încă o superstiție : se spune ca cei născuți pe data de 13 ar avea noroc în acea zi. Si în general în oricare 13 din an. Și de fiecare data cei născuți pe 13 se laudă cu faptul ca ei nu sunt superstițioși, că ei de fapt au noroc pe acea dată. În realitate, faptul că ei au noroc pe data de 13 e in sine o superstiție.
Și ultima chestie, care poate fi folosită atât ca argument pro-superstiții, cât și argument contra : era o știre când eram prin liceu legată de un nene care și-a luat liber într-o zi de vineri 13 (vinerea are si ea însemnătate negativa, diferita totuși ca origini de marți), pur si simplu omul n-a vrut să meargă la servici; a stat acasă, l-a înțepat o viespe (sau o albina) și a murit. Era singur acasă, nu se știe exact când a murit, se poate doar estima. În estimare era inclusa si ora 13. ”Gurile rele” susțin că ora exactă ar fi fost 13 :13.
Salutări SUPERSTIȚIOASE tuturor !
Categorie:Guest Post
POSTAREA ANTERIORA
Oare ma striga cineva?
URMĂTOAREA POSTARE
Atunci când iubesti
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

6 Comentarii

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!