theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

EQ vs IQ

”Caracterul este destinul”
Albert Einstein
IQ-vs-EQ
În ultimul timp m-au fascinat destul de mult discuțiile despre psihologie și nu numai. De fapt mai mult cele legate de comportamentul uman.
Datorită SuperBlog și lui ‘mnealui am avut oportunitatea de a participa la unul dintre cursurile organizate de TMI. Perfect normal, mi-am ales Emotional Intelligence. Vă spun din start că în momentul când am fost contactată de cineva de la TMI, uitasem puțin de curs, dar îl și așteptam în același timp. Acolo m-am întâlnit și cu Silvia Iordache. O singură dorință aș fi avut… să dureze mai mult și să se abordeze mai multe subiecte de discuție, sau să se aprofundeze cele discutate.
Sunt atât de multe de spus despre acest curs, încât ar mai trebui să-l fac odată pentru a conștientiza cu adevărat toate informațiile. Îl recomand oricui.
logo TMI
Acum să vă spun și două vorbe, trei prostii despre curs – voi încerca să fiu cât mai scurtă și la obiect.
O voi lua cu începutul și vă voi spune ce reprezintă INTELIGENȚA (definiția din DEX): este facultatea de a descoperi proprietățile obiectelor și fenomenelor înconjurătoare, cât și a relațiilor dintre acestea, dublată de posibilitatea de a rezolva probleme noi; este capacitatea mentală care implică, în principal, abilitatea de a raționa, de a rezolva probleme, lucruri abstracte, de a înțelege lucruri complexe, de a învăța repede și din experiență.
Iar acestă inteligență ar fi împărțită în două grupe mari:
– inteligența cognitivă – fiind considerată inteligență tactică.
– inteligența emoțională – fiind considerată inteligență strategică.
S-a demonstrat în nenumărate rânduri că un IQ ridicat nu reprezintă o garanție a succesului profesional sau a unei vieți fericite. Există tendința de a neglija inteligența emoțională, cu toate că ea are o importanță enormă în destinul fiecărei persoane. Niște studii au scos la iveală faptul că IQ-ul contribuie doar cu 10% la succesul în viață al unei persoane, pe când un procent cât mai mare îi este atribuit EQ-ului – unii cercetători susțin că până în 40%.
Acei oameni care își cunosc bine sentimentele și și le pot controla, care pot citi cu ușurință sentimentele altor oameni și pot să se adapteze acestora în mod corespunzător, au un foarte mare avantaj în cele mai multe aspecte ale vieții lor personale sau profesionale.
De ce este mai bun un lider inteligent emoțional decât unul care are un deficit la acest capitol: pentru că emoțiile liderului sunt contagioase. Toată lumea va fi atentă la șef.
– generează energie și optimism.
– oferă oamenilor sentimentul clarității și direcției
– îi incurajează pe ceilalți să facă tot ce pot mai bine
– pot să facă față haosului și schimbărilor furtunoase
– sunt sinceri în legătură cu adevărurile dureroase
– creează un climat emoțional care încurajează și cultivă inovația, loialitatea și încrederea.
O mică pauză: acest curs ar fi trebui să i-l fac cadou fostului meu șef, ar fi avut mult mai multe de învățat.
Revenind, cele 7 tipuri de inteligență sunt: lingvistică, logico-matematică, spațială, muzicală, chinestezică, intra-personală, inter-personală. Primele două tipuri sunt cele care conțin elementele măsurate de teste clasele pentru determinarea IQ, iar ultimele două formează inteligența emoțională, măsurată prin EQ.
Inteligența emoțională are două dimensiuni, cinci arii și cincisprezece componente – pe care nu vi le voi dezvălui complet.
Conștientizarea – să-ți cunoști punctele tari și punctele slabe și să ai un puternic simț al identității și valorilor personale. Să fii conștient de propriile emoții și, folosind această conștientizare, să-ți ghidezi gândurile și comportamentele și să te exprimi deschis.
Charles Darwin a fost prima persoană care a studiat emoțiile prin metode științifice, dar eu personal am auzit/citit de cele 6 emoții de bază din cartea lui Paul Ekman – Telling Lies. Acestea sunt: FURIA, SURPRIZA, TEAMA, BUCURIA, DEZGUSTUL, SUPĂRAREA.
bazic emotions
Autocontrolul  – stăpânirea emoțiilor astfel încât acestea să fie potrivite situației. Controlul emoțiilor pentru a le face să lucreze în favoarea și nu împotriva noastră.
Motivarea propriei persoane: să-ți stabilești și să urmărești atingerea obiectivelor personale. Să perseverezi în ciuda obstacolelor și a greutăților. Să dai din tine tot ceea ce este mai bun în orice situație.
Recunoșterea emoțiilor celorlalți: să fii conștient de emoțiile, sentimentele și nevoile celor din jur.
Gestionarea relațiilor interpersonale: să creezi ”raport”; să scoți la iveală ce este mai bun în ceilalți; să fii un bun membru al echipei.
Ce trebuie făcut pentru a ne îmbunătății EQ-ul?!
– să realizăm faptul că nimeni nu este bun la toate.
– să ne acceptăm pe noi înșine cu bune și cu rele.
– să identificăm emoțiile pe care le experimentăm.
– să ne acceptăm emoțiile, stările și sentimentele
– căutarea de dovezi obiective care să susțină gândurile și emoțiile.
– să ne exprimăm mai des fără a ne mai fi rușine să facem acest lucru.
– să ne amintim să fim mai optimiști.
– să fim mai puțin dependenți de aprobarea celorlalți.
– să alegem soluția cea mai bună pentru propria persoană.
– să fim mai pozitivi și să nu ne temem de schimbări, atunci când drumul este mai anevoios.
– să încercăm să vizualizăm rezultatul atunci când ne propunem ceva.
– să încercăm să privim anumite situații și din perspectiva altcuiva
– să ascultăm și cu ochii și sufletul, nu numai cu urechile.
– să avem mai multă încredere în cei din jurul nostru.
Mă repet, dar simt nevoia. Merită să participați la acest curs, iar pe viitor cred că voi vedea ce cursuri mai țin și voi mai participa la câteva, pentru că sunt de nota 9 😀 (10 este al profesorului ;)))
Și încă 2 vorbe 3 prostii despre trainer 😀 bine pregătit, carismatic și a știut cum să ne trezească interesul în fiecare secundă.
Închei cu un îndemn spus de cei de la TMI: ”TMI te provoacă să-ți descoperi resursele și să atingi propriul potențial”
Categorie:Psihologie
Etichetă:, ,
POSTAREA ANTERIORA
Hall Of Fame – Drivers (I)
URMĂTOAREA POSTARE
Hai in tabara!
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

1 Comentarii

  • […] de când am fost la București să fac ceva ce-mi este drag. Pe lângă ICEEfest și cursul de Inteligență Emoțională am fost și în vizită la Kathy și i-am citit nuvela – Demon Ink Lover – la care am râs […]

    RASPUNDE

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!