Tema celei de-a patra probe SuperBlog 2021 spune așa: Imaginează-ți că omul, antreprenorul și brokerul de credite Valentin Anghel se află în fața ta și îți răspunde cu sinceritate la CEL PUȚIN 3 întrebări!
Știți care este avantajul meu? Nu trebuie să-mi imaginez că am o discuție cu Valentin Anghel, pentru că la începutul acestei primăveri am avut o discuție cu el despre alternativele pentru achiziționarea unui apartament cu credit ipotecar.
În ultima perioadă, în viața mea, s-au întâmplat multe evenimente. Unele pozitive, unele negative. DIn toate aceste evenimente am învățat multe, dar mi-am dat seama că în educația mea există o lacună când vine vorba despre managementul finanțelor și domeniul financiar-bancar.
Unul dintre evenimentele pozitive a fost întâlnirea viitorului tată vitreg pentru #SpufftheTomcat. Acesta s-a mutat cu mine în cutia de chibrituri din dotare, și de o perioadă ne-am dat seama că aceasta ne este mică, iar în acel moment au început căutările.
Nu am ales deloc momentul oportun pentru a-ți căuta o nouă locuință în România. Odată cu pandemia, prețurile apartamentelor, atât noi cât și vechi, au crescut enorm. Pot înțelege creșterea prețurilor apartamentelor noi – a crescut prețul materialelor de construcție, a crescut prețul benzinei, etc. Dar când vorbim despre apartamentele vechi, această creștere a prețurilor nu are o explicație, mai ales că majoritatea apartamentelor vechi sunt puse pe piață în stadiul în care au fost predate primului proprietar în 1980 – linoleum și calciu pe pereți, iar tu ca viitor proprietar trebuie să investești timp și materiale pentru a-l aduce în stadiul dorit.
În luna mai eram deja la cel puțin al zecelea apartament vizionat și al nu știu câtelea telefon către agenții care postează un anunț expirat ca să te atragă către alt apartament, care este identic cu cel din anunț – asta după spusele lor. Această discuție despre piața imobiliară a României și a Bucureștiului în particular, merită un articol separat.
În acea perioada am dat peste un articol pe Storia, despre brokerii imobiliari. Până la citirea acelui anunț, am trăit cu impresia că brokerul imobiliar are cam aceeași preocupare ca un agent imobiliar – nu cred că sunt singura care a făcut această greșeală. Știți de unde pornește această confuzie? Chiar din Nomenclatorul de Meserii din România, care nu face nici o diferență între aceste două concepte.
La o simplă căutare pe Google, după broker credite, am dat peste AVBS – care se află pe locul 1 ca cifră de afaceri în topul companiilor cu capital 100% românesc în domeniul brokerajului bancar. Tot la ei pe site m-am lămurit că brokerul și agentul imobiliar nu fac aceleași lucruri.
După completarea formularului de contact de pe site, am fost contactată și invitată să purtăm o discuție mai amănunțită la sediu lor din București. Și uite așa am ajuns să port o discuție despre credite ipotecare cu
Valentin Anghel.
Am primit răspunsurile cele mai clare la toate întrebările puse, unele poate au părut stupide pentru el. De reținut că în oricare dintre situații, în momentul discuției, avansul pentru un credit ipotecar era 15% din valoarea apartamentului.
Principala întrebare a fost – ”În momentul de față, dețin un credit Prima Casă și un credit de nevoi personale. Dacă le închei, cu venitul actual, care va fi bugetul maxim la care pot apela pentru achiziționarea unui credit ipotecar? ”
Vă pot spune că la această întrebare nu mă așteptam la atâtea variante posibile:
Var 1. Dacă nu închizi creditele existente poți lua singur, fără alt venit, suma de X. Astfel suma pe care o ai pusă deoparte o poți folosi pentru avans și/sau renovări/amenajări dacă este necesar.
După explicația lui Valentin a urmat întrebarea : Care sunt șansele să primesc creditul dorit?
Răspunsul lui Valentin a venit foarte repede și sincer: Șanse sunt, dar depinde foarte mult și cum este întocmit dosarul de creditare. Ai răbdare să-ți explic și ce alte soluții ai.
Var 2. Închizi doar creditul Prima Casă, rămânând doar cu creditul de nevoi personale, și poți accesa astfel suma Y – în calculul sumei Y s-a ținut cont și că din banii puși deoparte a rămas o suma care să fie suficientă pentru 15% avans.
Var 3. Închizi ambele credite – din banii ce îi ai deoparte nu își rămân pentru avansul de 15%, dar nu conteaza, deoarece sunt bănci, ce este drept puține, care acceptă să îți dea întreaga sumă cerută – până într-o limită, dacă aduci drept garanție nu doar imobilul achiziționat cu credit cât și alt imobil ce îl ai în proprietate.
Normal că și aici am avut o întrebare: Care sunt riscurile acestei variante? Să zicem că la un moment dat sunt într-un impas financiar
Răspunsul primit de la Valentin m-a făcut să văd această variantă drept principala candidată.
Imobilul ce îl ai în proprietate poate fi scos din garanție în momentul când tu ai achitat 15% din valoarea împrumutului. Acesta nu rămâne pe toată perioada creditului în garanție.
una dintre notițele luate, în timpul discuției cu Valentin
Var 4. Închizi creditul de nevoi personale, care este de o valoare mai mică – iar cu această ocazie nu mai plătești dobânzi. Banii pe care îi dădeai în fiecare lună la acel credit, îl pui deoparte într-un cont de economii, cu dobândă la termen, la saltea, etc, iar în momentul când te decizi să iei un credit ipotecar îți fixezi tu limita maximă pe care ești dispus să o achiți pe un apartament, îți calculezi 15%, iar cu restul de bani achiți o parte din creditul Prima Casă, scurtând perioada și rata lunară pentru a avea mai mult succes în a obține creditul ipotecar.
Cele patru variante mi-au fost descrise mult mai în detaliu și cu exemple clare de către Valentin. M-a ajutat să înțeleg o parte din termenii financiari-bancari, explicându-mi pe înțelesul meu.
Mi-am dat seama că ajutorul unui broker imobiliar este binevenit pentru că în anumite cazuri, el poate negocia pentru mine anumiți termeni din contractul de credit. Acesta studiază cele mai bune oferte de pe piață și îți oferă soluția cea mai bună – tu nu mai ești nevoit să te deplasezi la fiecare bancă în parte pentru a cere oferta
Multă lume nu apelează la serviciile unui broker imobiliar pentru că se gândesc că vor plăti foarte mult. Să vă spun un secret: costul pentru serviciile unui broker de credite este ZERO. Brokerul de credite este comisionat de instituția bancară care a acordat împrumutul. Acesta nu va insista să mergi cu o anumită bancă.
I-am mulțumit frumos lui Valentin pentru toate sfaturile și ajutorul acordat. Ne-am mai auzit la câteva zile mai târziu spunându-i că momentan pun în stand-by căutările pentru un nou apartament până anul viitor, după nuntă, dar cu siguranță voi apela din nou la serviciile AVBS atunci.
Pe canalul de Youtube al lui Valentin Anghel puteți găsi mai multe informații și sfaturi atât din domeniul financiar-bancar, cât și despre cum poți începe un
business.
Distribuie dacă îți place
Related
Discover more from Forever Young
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
1 Comentarii
Îți doresc o căsnicie fericită! Cu finanțarea potrivită vei avea și „Casa de Piatră”! 😀
Mă bucur că ne-am cunoscut și ți-am putut fi de ajutor, îți stau la dispoziție și pe viitor!
Mulțumesc pentru recomandări și articol!