”Omul a devenit cel mai mare duşman al naturii. De aceea, un ecologist convins nu poate fi decât mizantrop.” – aforism de Valeriu Butulescu
Proba acestei etape ne provoacă să ne imaginăm o afacere care abordează cu responsabilitate componenta de sustenabilitate și impactul ei asupra mediului înconjurător prin produsele sau serviciile oferite.
Aș vrea să discutăm întâi ce înseamnă ”sustenabilitate”. Sustenabilitatea este capacitatea de a exista constant. Adică în capacitatea omului de a coexista cu mediul înconjurător, de a menține un echilibru între resursele planetei generate în mod natural și nevoile lui.
Eu aș vrea mai mult decât atât. Aș vrea să-mi imaginez cum ar arăta un oraș sustenabil. Care ar trebui să fie practicile pentru ca o localitate să devină sustenabilă?
– să-și educe locuitorii privind practicile ecologice
– să reducă deșeurile prin reciclare selectivă
– să încurajeze transportul alternativ
– promovarea agriculturii din zonă
– să-și producă propria energie
– să prevină poluarea apei
– să încurajeze inovația
În prezent, orașele dezvoltate din întreaga lume reprezintă aproximativ 71 până la 76% din emisiile globale de carbon, consumând aproape 80% din energia mondială. Acest lucru nu este o surpriză; de la betonul folosit în clădiri până la fabrici și mașini, orașele sunt cel mai mare poluant. Potrivit ONU, până în 2050, 68% din populația lumii va locui în orașe.Schimbările climatice complică și mai mult provocarea deoarece acestea se vor confrunta cu riscuri tot mai mari de inundații și alte hazarde naturale.
În ziua de astăzi majoritatea clădirilor au fost construite pentru a îndeplini o singură funcție specifică, iar odată ce acestea își depășesc această funcție devin învechite, de cele mai multe ori fiind abandonate.
O soluție foarte bună este construcția de hale metalice deoarece se pot construi rapid și în siguranță. O hală metalică poate fi construită pentru diverse obiective și poate fi ușor modificată sau extinsă.
Halelor metalice de la
Frisomat au diverse avantaje:
– acestea pot fi utilizate în diverse locații, putând fiind relocate
– se pot monta rapid la fața locului
– oțelul folosit este reciclat și reciclabil, oferindu-i-se și protecție la coroziune
– au multiple funcționalități – clădiri de birouri, spații de depozitare, sală de sport, loc de joacă pentru copii, hale agricole, hale industriale, supermarket.
– creează un mediu confortabil , luminos și spațios.
– pot fi izolate pentru crearea unui confort termic bun, oferind astfel costuri reduse de întreținere
-
-
Hala de productie sucuri naturale / sursa foto – frisomat.ro
-
-
Hala de productie sucuri naturale / sursa foto – frisomat.ro
-
-
Hala de productie sucuri naturale / sursa foto – frisomat.ro
-
-
Hala panificatie si patiserie / sursa foto – frisomat.ro
-
-
Hala panificatie si patiserie / sursa foto – frisomat.ro
Când ne gândim la agricultură, majoritatea ne imaginăm câmpuri întinse pline de cereale și legume. Dar să știți că agricultura urbană ar ajuta un oraș să fie sustenabil. În primul rând s-ar scurta lanțul de aprovizionare, implicit cantitatea de CO2 emisă la transportul alimentelor din mediul rural în cel urban, pentru că tiparele alimentare ale omului sunt influențate de alimentele disponibile și de accesibilitatea lor.
Astfel micii întreprinzători se pot unii într-o microîntreprindere și solicita finanțare din fonduri europene pentru realizarea unui
proiect de hală metalică pentru depozitare (cereale, legume) sau hale de prelucrare a materiilor prime – panificație, patiserie, producție sucuri naturale.
Următorul pas în ecologizare ar fi reciclarea deșeurilor alimentare, dar și a celor ce pot fi refolosite. De exemplu alimentele se pot sorta iar cele care încă se pot utiliza să se doneze băncilor de alimente, iar cele degradate se pot transforma în compost pentru folosirea ca îngrășământ în agricultură.
Dacă acestea nu se reciclează, vor ajunge la gropile de gunoi, unde se descompun și generează gaz metan, care este foarte dăunător mediului deoarece creează un efect de seră.
Energia este unul dintre resurse care se poate produce și cu ajutorul centralelor eoliene sau a panourilor solare. Este unul dintre resursele inepuizabile, pe când cărbunele sau gazul sunt limitate.
Primii pași în conștientizarea necesității durabilității, au fost făcuți, dar cei care vor continua sunt copii noștrii. Știți vorba cu ”cei șapte ani de acasă”, obiceiurile ecologice se învață de acasă și pleacă din lucruri simple: folosirea sticlelor reutilizabile, utilizarea pungilor de cumpărături din pânză, achiziționarea produselor cu cât mai puține ambalaje.
Le putem explica copiilor de ce este bine să aruncăm gunoiul selectiv, de ce este bine să stingă lumina când părăsesc o încăpere, de ce este benefic să nu se spele pe dinți cu apa pornită.
În același timp putem să stimulăm creativitatea celor mici prin utilizarea diverselor lucruri de care nu mai aveți nevoie: de exemplu din hainele vechi, puteți realiza costumația pentru următoarea petrecere de Halloween, iar din bețișoarele de la acadele și ambalajele de la ciocolată puteți crea ornamente pentru bradul de Crăciun
Nu putem reînnoi resursele planetei peste noapte, dar dacă fiecare dintre noi își dă silința, putem contribui la îmbunătățirea situației actuale.
Articol scris pentru SuperBlog 2021
Distribuie dacă îți place
Related
Discover more from Forever Young
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
0 Comentarii