theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Chemarea Ingerului – Guillaume Musso

Cred că era și timpul să revin la obiceiurile vechi, de data aceasta este vorba despre un obicei cultural. Mi-am revenit din toate stările de nechef, iar odată cu primăvara a sosit și dorința mea de a citi. Asta și pentru că am foarte multe cărți cumpărate/câștigate anul trecut, iar jumătate din acestea sunt necitite – cealaltă jumătate au fost cumpărate datorită faptului că au fost citite și le-am vrut cu orice preț în bibliotecă.
Astăzi vă voi vorbi despre cartea lui Guillaume Musso – ”Chemarea Îngerului” – achiziționată de Black Friday. În ultima vreme aleg cărțile după titlu și nu după ce îmi spun alții.
Chemarea Ingerului - Guillaume Musso
Cartea face parte din colecția Strada Ficțiunii, a editurii All, din categoria Bestseller – categorie care i se potrivește în totalitate.
Două vorbe despre autor: tânăr (născut în 1974) romancier francez îndrăgostit de New York, care conform spuselor sale ”scriu întotdeauna cărți pe care mi-ar plăcea și mie să le citesc”
Doamne de unde să apuc recenzia asta?! Încep de la sfârșit prin a-i mulțumii ”necunoscutei de la aeroport” care a ”sădit în mintea” lui Musso ”sămânța care a stat la originea acestei povești” .
M-am apucat de ea acum o lună – moment în care am citit jumătate, după care am părăsito într-un colț de birou la serviciu. Am revenit asupra ei tocmai de 8 martie, și pot spune că m-a ținut cu sufletul al gură.
Cartea asta nu poate fi încadrată într-o categorie anume: puțin polițistă, puțin romantică, mai mult misterioasă, foarte mult despre descoperirea sinelui și mult mai mult despre cum ni se dărâmă viața în momentul când rămânem fără cel mai prețios accesoriu modern – telefonul;
Doi necunoscuți din lumi diferite se ciocnesc din greșeală pe aeroportul JFK – fiecare din ei fiind cufundat în gândurile lui. După ce se etichetează reciproc își văd în continuare de zi, dar ajunși fiecare la destinație descoperă că au încurcat telefoanele.
Panică dar și curiozitate îi izbește pe amândoi.
Era un proverb ”Spune-mi cu cine te-mprietenești, ca să-ți spun cine ești” ce merge adaptat ”Arată-mi telefonul ca să-ți spun cine ești”. Ce ai face dacă cele mai nevinovate mesaje, sau pasiuni ascunse, poze deocheate, tot ce reprezintă o parte din viața ta personală se află pe mâinile unui străin aflat la zeci de mii de km distanță de tine?
Jonathan Lempereur, fost chef recunoscut în toată lumea, fost proprietar al unui imens imperiu, decăzut după ce a fost ”înșelat” de soție, retras în San Francisco.
Madeline Green, fostă polițistă, adusă în pragul sinuciderii de cauza ce i-a marcat pentru totdeauna viața, retrasă în Paris unde deține ”Grădina Minunată”
Este din categoria cărților care trebuie citite în fotoliul de acasă cu o ceașcă de ceai lângă tine. Cu cât te cufunzi mai mult în carte cu atât lectura ei de acaparează și te face să ăți imaginezi că te afli și tu în paginile acesteia, trăind cu intensitate fiecare moment. Chiar și după ce o termini vrei mai mult.
Cartea îți arată cum doi oameni total diferiți, aflați la mii de km distanță, se pot apropia prin intermediul telefonului. Curiozitatea omenească este prezentată atât de frumos, iar dialogul celor doi pare la prima vedere violent, dar știți vorba – ”Cine se tachinează se iubește”
”Nimic nu s-ar fi întâmplat fără acea ciocnire din aeroport. Nimic nu s-ar fi întâmplat dacă nu și-ar fi schimbat telefoanele din neatenție. Dacă ea ar fi intrat în acea cafenea cu treizeci de secunde mai devreme sau cu treizeci de secunde mai târziu, nu s-ar fi întâlnit niciodată. Așa le era scris. O stranie lovitura a destinului, care alesese să-i apropie într-un moment decisiv. Chemarea îngerului, cum zicea bunica ei …”
Chiar aș vrea să văd acest roman ecranizat, doar pentru a vedea dacă modul în care am parcurs eu povestea în mintea mea este la fel de alert și plin de momente puse sub semnul întrebării – întorsăturile de situație neașteptate ar face deliciul publicului. Cartea este îmbinarea perfectă între romantism și polițist fără a părea trasă de păr și exagerată.
Citatul care îmi va aminti de carte va fi: ”Cei mai frumoși ani ai unei vieți sunt cei pe care nu i-ai trăit încă” – pentru cunoscătorii de franceză vă prezint și varianta originală ” Les plus belles années d’une vie sont celles que l’on n’a pas encore vécues”
Alte citate care m-au impresionat au fost câteva din cele prezentate la începutul subcapitolelor:
”Există ființe al căror destin este să se întâlnească. Oriunde ar fi. Oriunde s-ar duce. Într-o bună zi, se vor întâlni.” – Claude Gallay
”Inima femeii este un labirint de subtilități care sfidează spiritul grosier al masculului aflat la pândă. Dacă vreți într-adevăr să posedați o femeie, trebuie mai întâi să gândiți ca ea și primul lucru pe care-l aveți de făcut este să-i cuceriți sufletul.” – Carlos Ruiz Zafron
”Marea problemă a existenței noastre vine din faptul că suntem pentru totdeauna singuri și toate eforturile, toate actele noastre nu ilustrează decât tendința de a fugi de această singurătate.” – Guy de Maupassant
”Întotdeauna ai de ales. Ești chiar suma alegerilor tale.” – Joseph O’Connor
Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.
Categorie:Recenzii Carte
POSTAREA ANTERIORA
In Love With …
URMĂTOAREA POSTARE
Back to your baby skin
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

20 Comentarii

  • 13 March, 2013 la 20:36

    ”Cine se tachinează se iubește” nu cred in vorba asta, pentru ca cine ma iubeste stie ca nu imi place sa fiu tachinata si ma enervez mult prea tare pentru distractia unuia. :))

    RASPUNDE
  • 13 March, 2013 la 16:37

    si eu am ales o carte a lui guillaume musso și mă bucur pentru alegerea făcută. văd că și aceasta este foarte interesantă..mie una imi place foarte mult acest autor si doresc sa-i citesc toate cartile
    felicitari pentru recenzie 🙂

    RASPUNDE
  • 13 March, 2013 la 14:17

    Sunt curioasa si abia astept sa citesc aceasta carte.Mi se pare interesanta, merita citita.plus ca autorul e dragut… 😀

    RASPUNDE
  • 13 March, 2013 la 12:49

    Imi place genul asta de carte – cu putin din toate genurile 😀 alea doar politiste parca sunt prea dure, cele prea romantice sunt ireale si asa mai departe. o sa iau si eu cartea

    RASPUNDE
  • 13 March, 2013 la 10:16

    Și pe mine m-ai făcut curioasă! 🙂 Așa că, atunci când voi avea nevoie de-o carte nouă, știu ce să cumpăr.

    RASPUNDE
  • 13 March, 2013 la 01:02
    Georgyanna

    Chiar romantic si intrigant… m-ai facut curioasa prin felul in care ai povestit…vreau sa o citesc 😀

    RASPUNDE
  • 13 March, 2013 la 00:11

    Cartea pare interesanta. Iti recomand totusi sa iti alegi un criteriu mai bun de a alege cartile pe care vrei sa le citesti.
    Eu am ales cateva carti dupa titlu si nu am fost multumit de continut.
    O recenzie frumoasa.

    RASPUNDE
  • 12 March, 2013 la 23:58
    ada

    cel mai probabil voi citi cartea 😀

    RASPUNDE
  • 12 March, 2013 la 23:56

    Alegi cartea dupa titlu? Adica nu auzisei nimic despre ea? Interesant mod de alegere. Cred ca ar trebui sa scrii un articol special pe subiectul asta 🙂

    RASPUNDE
    • 12 March, 2013 la 23:57

      Se face… il pun pe lista de to do in materie de blogging. Poate o vedea lumina zile anul acesta ca la cate planuri am.

      RASPUNDE
  • 12 March, 2013 la 21:29

    Interesanta recenzie, n-am ce zice! Datorita tie mai adaug o carte pe lista cartilor care trebuie neaparat citite! 😀

    RASPUNDE
  • 12 March, 2013 la 20:39
    Laura

    Chiar aveam chef de citit ceva interesant …si nu stiam ce ….cred ca am rezolvat problema…:D..merci…la cat mai multi copaci…

    RASPUNDE
  • 12 March, 2013 la 16:18

    frumoasa recenzie ! spor la copacit !

    RASPUNDE
  • 11 March, 2013 la 21:10
    Adrian

    Dupa citirea acestui articol am ajuns la concluzia ca e o carte ce merita a fi citita. Starneste curiozitatea! Ce rol important are si destinul in vietile oamenilor…

    RASPUNDE
  • 11 March, 2013 la 13:54

    Am mai citit despre ea si.. ce imi place foarte mult la campania aceasta este ca pot sa imi fac o parere (Sau sa devin si mai curioasa) referitor la o carte citind recenzii diferite si impresiile celor care au lecturat cartea.
    Este foarte buna ideea:D.

    RASPUNDE
    • 11 March, 2013 la 14:39

      Da, poti vedea si pareri pozitive, dar si pareri negative. Fiecare are un stil de lectura pe care il savureaza

      RASPUNDE
  • 11 March, 2013 la 13:44

    E genul de carte care te prinde și n-o mai poți lăsa din mâini 🙂 Ea mi-a deschis apetitul pentru cărțile lui Musso.

    RASPUNDE
    • 11 March, 2013 la 14:40

      Aici iti dau dreptate. Si mie mi-a placut stilul lui de a scrie, si sper ca in momentul cand voi pune mana pe celelalte carti ale lui sa nu ma dezamageasca.

      RASPUNDE
  • 11 March, 2013 la 13:11

    Se pare că momentele de lectură au pălit în fața sărbătorii de ,,8 Martie”. O recenzie frumoasă. Chiar tu, se poate spune, că ne-ai pus în fața unei ecranizări. Cu siguranță citind cartea vom descoperii și alte detalii. O stranie lovitura a destinului, care alesese să-i apropie pe cei doi.

    RASPUNDE
  • 11 March, 2013 la 12:31

    Si eu mi-am dorit aceasta carte pentru recenzie, dar nu a mai fost pe stoc. Bineinteles ca este pe lista de asteptare si in viitorul apropiat voi scrie si eu despre ea 🙂
    Imi place mult cum ai scris! Chiar faci omul care ti citeste recenzia sa isi doreasca sa citeasca cartea asta 🙂

    RASPUNDE

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!