Obezitatea infantilă este un ucigaș tăcut pe termen lung. În ultimele patru decenii, rata obezității la copii a crescut de zece ori, la nivel mondial. În România, ultimul studiu oficial a fost făcut în 2015, iar acesta arată că la grupele de vârstă studiate (7,8 și 9 ani), unul din patru copii are probleme cu greutatea
Consider că obiceiurile și gusturile se formează în copilărie. Așadar, Inspirația mea în a face alegeri naturale în fiecare zi este amintirea copilăriei.
Eu fac parte din generația cu cheia la gât! Generația care la micul dejun mânca pâine prăjită, unsă cu unt și dulceață sau miere, lângă având o ceașcă de ceai aburindă Generația care după ce-și termina temele, ieșea în fața blocului și sărea coarda, jucam șotronul, baba-oarba și țară-țară vrem ostași; iar vacanța de vară se petrecea la bunici. Generația care a descoperit
bucuria gustului bunătăților gătite de părinți și bunici: supă de găină, cozonaci, plăcinta cu dovleac, siropul din muguri de brad, găluște cu prune, etc. Mâncarea copilăriei mele nu era sofisticată dar avea gust, nu aveam atâtea feluri dar ce aveam ne bucura papilele gustative și nu în ultimul rând, nu făceam mofturi și fițe.
Alegerile naturale sunt extrem de dificile pentru că sunt devoratoare de timp. Timp pe care femeia contemporană, care are oportunități de carieră mult mai bine definite, nu-l mai are. Ca atare se recurge mult la substitute mai ales de tipul junk-food – alimente care au o valoare nutritivă redusă, produse de obicei sub formă de gustări ambalate care au nevoie de puțin sau deloc preparare, în special din cauza presei și reclamelor care presează pe mai multe direcții: rapiditatea cu care intri în posesia mâncării, gustul nemaipomenit, faptul că ești în trend și nu în ultimul rând faptul că ești în trend consumând. Pe de altă parte, obezitatea se instalează și pe fond emoțional, în condițiile în care timpul petrecut cu copiii este din ce în ce mai redus și de cele mai multe ori înlocuit cu promisiunea mâncării de diferite feluri care să-l facă pe copil să-și mute atenția de la sentimentul de neglijare către farfuria plină. În plus, chiar dacă poziția socială a femeilor din România s-a mai schimbat, traumele copilăriei rămase de la constrângerile de a termina totul din farfurie ca dovadă a cumințeniei și respectului față de mamă sau bunică, va crea valuri mari multă vreme de acum înainte.
Întotdeauna specia umană a asociat mâncarea cu ideea de confort. Gustările dintre mese au existat și pe vremea când eram copii, numai că atunci era sub formă de fructe, asta și pentru că erau singurele disponibile mereu. Acum au fost înlocuite cu o gamă variată de produse cu adaos mare zahăr și alte chimicale, care influențează metabolismul aflat în dezvoltare.
Mișcarea fizică este și ea din ce în ce mai redusă fiind înlocuită cu timpul în fața ecranului. Majoritatea părinților nu au capacitatea de a discerne care jocuri pot antrena cu adevărat fizic cât și psihic, și cele care creează dependență. Această activitate ar ajuta la dezvoltarea copilului dacă părinții ar știi cum să o folosească în avantajul lor, însă rareori aceștia au disponibilitatea de a investiga acest aspect. Strâns legat de faptul că locurile de joacă sigure sunt din ce în ce mai puține, copiii sunt adesea privați de interacțiunea fizică directă cu alți copii și sunt supuși unui contact limitat și bine definit de către părinți în cadrul unor cursuri dedicate având o componentă fizică redusă.
Având în vedere multiplele aspecte care îndepărtează omul contemporan de natură și produsele mai puțin procesate din supermarketuri, apare dificila întrebare: ce se poate face pentru a face alegeri naturale? Soluții s-ar putea găsi, însă punerea lor în practică se lovește de cea mai dificilă componentă umană: mentalitatea. Cea care ne face să afirmăm că dacă eu am crescut așa și sunt OK, e în regulă și pentru copilul meu.
Poate un prim pas în direcția potrivită ar fi un program la scară națională prin care viitoarele mămici să primească consiliere de specialitate cu privire la erorile care pot pune în pericol sănătatea fizică și psihică a copiilor. Astfel încât mamele să nu le mai închidă copiilor gura cu mâncare procesată la borcan din supermarket, ci să creeze întâi gustul mâncării preparate în casă.
Articol scris pentru SuperBlog 2021
Distribuie dacă îți place
Related
Discover more from Forever Young
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
0 Comentarii