theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Muscle car by Romania

“We were told to design a car that the ladies would love, that the men would love as much, and that’s exactly what we did.”
Europa se laudă cu mașinile sale sport, care pot traversa o distanță considerabilă cat ai zice ”pește”. E suficient să te gândești la Porche, Ferrari, Aston Martin ca să îți dai seama cât de important este Bătrânul Continent în evoluția industriei auto mondiale. Dar ca întotdeauna, americanii se cred mai presus, și refuză să se alinieze ordinii mondiale impuse de mașinile sport europene. De această dată pe bună dreptate. Nu mai ai nevoie de stabilitate în curbe, de tehnologie inteligentă de ultimă oră, de interioare luxoase, este suficient să te gândești doar la putere. Trei producători de renume în industria auto nord-americană, General Motors, Crysler și Ford, se luptă pentru supremația la categoria muscle car.În ce mașini se găsește acest ingredient minunat echivalent cu adrenalina?
În acest an, pe data de 17 aprilie, Ford Mustang a ajuns la frumoasa vârstă de 50 de ani.

Emblema acestei mașini este un cal alb în galop, simbolul libertăţii şi al nemărginitelor preerii nord-americane! Mai în profunzime, mustangul este un cal domestic care şi-a câştigat libertatea devenind astfel sălbatic. Oricum istoria emblemei și a numelui nu are nici cea mai mică legătură cu automobilele. Numele automobilului reprezentând de fapt un tribut adus celebrului avion de vânătoareP51 Mustang ce a fost construit în 1942 de către Edgar Schmued (paradoxul vine în momentul în care te gândești că cel mai prolific distrugător de nemți în cel de-al doilea război mondial a fost proiectat chiar de un confrate de-al lor)
Un detaliu destul de important când vine vorba despre imensul succes comercial al coupe-ului american nu este știut de mulți. Unul dintre oamenii din spatele acestui minunat muscle car este un român. Iosif Oros (pe numele său american Joseph) născut pe 15 iunie 1916 în Cleveland, din părinți bucovineni stabiliți în SUA a fost șeful echipei ce a desenat prima generație a Mustangului prezentat pe 17 aprilie 1964 la Expoziția Mondială din New York. Această mașină s-a transformat peste noapte într-un succes imbatabil, dealerii preluând deja 22.000comenzi. Cei de la Ford au preconizat o vânzare de 100.000 exemplare în primul an, dar acest număr a fost depășit în doar 3 luni de la începerea producției, ajungând în 18 luni la milioane de unități. Inițial acesta a fost echipat cu un V6 de 2,8 litri, ulterior primind un motorul V8 de 4,3 și 4,7 litri.
Concurența s-a dezmeticit deabia în 1967 când General Motors au lansat Pontiac Firebird și Chevrolet Camaro.
A doua generație de Ford Mustang din 1973 a însemnat motoare mai mici și mai economice, chiar dacă, la un moment dat a fost disponibil și o versiune cu V8 de 4,9 litri, această schimbare fiind datorată crizei petroliere.
A treia generație, apărută în 1979 avea forme pătrățoase, și nimic în comun cu prima generație desenată de Joseph Oros, dar aceeași motorizare ca cea din 1973, de aceea vânzările au suferit foarte mult. În 1987 Ford a aplicat un facelift, însă nu a fost suficient, cifrele refuzând să crească peste 100.000 unități vândute.
Deabia în 1993, odată cu lansarea celei de-a patra generații, vânzările au început să-și revină, datorită noului design poate prea cuminte, dar plăcut. Câțiva ani mai târziu, un plus de agresivitate a fost adăugat odată cu facelift-ul în ton cu limbajul de design Ford New Edge. Motorul de bază era un V6 de 3.8 litri cu 145 CP, în vreme ce versiunea GT a primit un V8 small-block de 5litri și 215CP.
Cu toate acestea, adevăratul Mustang s-a întors abia în 2005, odată cu lansarea celei de-a cincea generații. Această generație fiind o odă dedicată mașinii gândite de român în anii ’60, aducând odată cu această schimbare și variante cu greutate – Shelby GT500 și Boss 302. Concurența pentru această generație a venit din partea celor de la General Motors, care au revenit și ei la stilul primei generații a modelului Camaro, dar deabia în anul 2010.
Odată cu lansarea noii generații, cei de la Ford vor să importe Mustangul și in Europa. Sună foarte bine, dar ar putea duce la un declin al interesului americanilor pentru această mașină, iar dacă aceștia nu mai apreciază Mustangul, înseamnă că pe undeva s-a greșit cu ceva. Rămâne de văzut.
Un lucru este cert – Mustangul a fost, este și va fi un simbol palpabil al dragostei oamenilor pentru mașini frumoase și puternice, din oricare colț al lumii ar veni ele.
Categorie:Sport
POSTAREA ANTERIORA
Austrian GP F1 2014 – Spielberg – Red Bull Ring
URMĂTOAREA POSTARE
30 Seconds to Mars Romexpo Concert
DESPRE
Ramona

Pasionată de literatură, Formula 1 și gadgeturi. Am început să bloguiesc din curiozitate, devenind ulterior un virus ce a început să-mi placă. Sunt o fire glumeață și ironică. Îmi place să cred că sunt o bun cunoscătoare a firii umane. Mai nou am descoperit că îmi place să scriu povești.

0 Comentarii

Lasa un raspuns

15 49.0138 8.38624 0 4000 https://foreveryoung.ro 300 1
error: Content is protected !!